Artrose

Fysiotherapie bij Artrose bij Fysio-Fit Utrecht

Artrose is een aandoening (slijtage) van het kraakbeen in de gewrichten. Het is een proces waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat, ook wel kraakbeendegeneratie genoemd. Artrose is een veel voorkomende diagnose bij mensen boven de 50 jaar en ontstaat meestal in de knie of heup.

Artrose Fysio-Fit Utrecht
Artrose ontstaat meestal in de knie of heup.

Wat zijn de klachten?

De klachten bestaan onder andere uit (ochtend)stijfheid, pijn en zwelling. Intensievere activiteiten zoals sporten maar ook lang wandelen kunnen pijnklachten geven, ook  kan er na lang zitten stijfheid en pijn ontstaan. Soms kunnen er krakende geluiden bij het bewegen te horen zijn.
Artroseklachten kunnen je kwaliteit van leven sterk verminderen

Heeft iedereen klachten?

Artrose hoeft niet altijd per se te leiden tot pijn of ongemak. Uit verschillende studies is gebleken dat er ook bij mensen zonder pijn of symptomen sprake kan zijn van Artrose. Wat verklaart de klachten dan wel? Meerdere factoren kunnen de pijn en fysiek ongemak bij deze aandoening verklaren. Een inactieve levensstijl, overgewicht, stress en een verkeerde aanpak bij Artrose kunnen leiden tot klachten.

Revalidatie bij Artrose bij Fysio-Fit Utrecht

Uit veel onderzoeken blijkt dat voorlichting,  training en gewichtsreductie een zeer positieve invloed hebben op de klachten. Zo zorgt 1 kg afname van gewicht voor 4 kg afname van druk op de knie. Specifieke oefeningen, die spieren rond de gewrichten sterker maken, helpen bij het afnemen van pijnklachten. Je fysiotherapeut heeft hier speciale programma’s voor. Dit zorgt ook voor een afname van het gebruik van pijnmedicatie. Sporten en een actievere levensstijl kan soms een mogelijke operatie van het gewricht zelfs voorkomen!

Kortom,
  • Het is een veel voorkomende aandoening bij mensen boven de 50 jaar, die niet per se pijn of ongemak hoeft te geven
  • Spierversterkende oefeningen, voorlichting en gewichtsafname zorgen voor verlichting van de klachten. Bewegen en spierversterking wordt gezien als de belangrijkste remedie.

Uw fysiotherapeut kan u hierbij helpen.

Voor mensen met artrose van de heup of knie is er sinds 2018 een basisvergoeding opgenomen in de zorgverzekering voor fysiotherapie of oefentherapie. Kijk of u in aanmerking komt voor een vergoeding bij artrose.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×