Bakerse Cyste / kniekuil-cyste (popliteale cyste)

Is er een uitpuilende bult zichtbaar in de knieholte en heb je last van knieklachten? Wellicht heb je dan te maken met een Bakerse Cyste, ook wel popliteale cyste of kniekuil-cyste genoemd. Deze (goedaardige) zwelling in de knieholte kan vervelende symptomen veroorzaken. Hieronder lees je meer over deze aandoening en hoe fysiotherapie (oefentherapie) nuttig kan zijn bij deze klacht.

Wat is een Bakerse Cyste?

Een Bakerse Cyste is een met vocht gevulde bult in de knieholte. De cyste ontstaat doordat het gewrichtskapsel te veel vocht produceert als reactie op een ander knieprobleem, zoals artrose, een gescheurde meniscus, reuma, een gescheurd ligament (knieband) of ander knieletsel. Dit kan leiden tot een zwelling die uitpuilt aan de achterkant van de knie, wat een strak, kloppend gevoel kan veroorzaken.

Bakerse cyste / kniekuil-cyste (popliteale cyste) behandeling bij Fysio Fit Utrecht.
Bakerse cyste / kniekuil-cyste (popliteale cyste) behandeling bij Fysio Fit Utrecht.

Symptomen en Diagnose van een Bakerse Cyste

De symptomen van een popliteale cyste variëren van een zachte, pijnloze zwelling tot pijn en stijfheid in de knie bij het buigen of strekken ervan. Onze fysiotherapeuten kunnen helpen bij het stellen van de diagnose, vaak na een lichamelijk onderzoek. Soms zijn aanvullende onderzoeken zoals echografie nodig voor een nauwkeurige diagnose.

Behandelingsopties bij popliteale cyste

Er zijn verschillende behandelingsopties voor een Bakerse Cyste, afhankelijk van de ernst van de klachten. 

  • Conservatieve behandelingen, zoals fysiotherapie (oefentherapie), is een effectieve niet-chirurgische benadering van de behandeling van een Bakerse Cyste. Door middel van gerichte oefeningen kan een fysiotherapeut helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid, het verbeteren van de kniefunctie en het bevorderen van een snel herstel en afname van de zwelling. Daarnaast kunnen onze therapeuten advies geven over houding en bewegingen om verdere schade te voorkomen. De focus ligt op het aanpakken van het onderliggende knieprobleem dat de kniekuil-cyste veroorzaakt. Dit kan helpen om de cyste te laten krimpen of zelfs volledig te laten verdwijnen. 
  • Niet-chirurgische behandeling van een Bakerse cyste omvat het leegzuigen van de cyste en mogelijk het injecteren van een ontstekingsremmend middel, deze niet-chirurgische behandeling wordt niet uitgevoerd door een fysiotherapeut. Dit is echter vaak slechts een tijdelijke oplossing, omdat de onderliggende oorzaak van het probleem niet wordt aangepakt. Hoewel dit kan helpen bij het verminderen van zwelling, zal de fysiotherapeut aanvullend advies geven over beweging en het omgaan met de cyste. Het is echter essentieel om altijd de onderliggende oorzaak van de Bakerse cyste aan te pakken.
  • Chirurgische behandeling van een Bakerse cyste omvat het volledig verwijderen van de cyste en het repareren van eventuele schade aan het gewrichtskapsel. Deze operatie wordt alleen uitgevoerd als de kniekuil-cyste als ernstig wordt beschouwd. Na de operatie volgt onder begeleiding. Van een fysiotherapeut een revalidatieperiode waarin de belasting geleidelijk wordt opgebouwd. Gedurende de eerste zes weken na de operatie worden zware knieoefeningen afgeraden.

Echografie voor Diagnose bij Bakerse Cyste

Naast fysiotherapie kan echografie een waardevol hulpmiddel zijn bij het stellen van de diagnose van een Bakerse Cyste. Het biedt gedetailleerde beelden van de knieholte, waardoor de fysiotherapeut een beter inzicht krijgt in de omvang van de cyste en eventuele andere schade aan het kniegewricht.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×