Behandelingen

Alle behandelingen bij Fysio-Fit Utrecht op een rijtje:

(SPORT) FYSIOTHERAPIE

De fysiotherapeut onderzoekt en behandelt patiënten met klachten aan het houdings- en/of bewegingsapparaat. U kunt bij ons terecht voor behandelingen als u bewegingsklachten of bewegingsproblemen heeft. Het kan hierbij gaan om sportblessures, werkgerelateerde klachten of aandoeningen van nek, schouders, rug, knieën en enkels. Ook mensen die na een operatie moeten revalideren, kunnen bij ons terecht.

Manuele therapie

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar, je voelt een verbetering van bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies en adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Echografische beeldvorming is een uitstekende methode om musculoskeletale structuren als botten, gewrichten, spieren, pezen, kapsels en banden te bestuderen. Echografie geeft een directe weergave van beweging, functie en anatomie van het lichaam. Weefselschade na een (sport)blessure is met echografie goed te beoordelen. De mate van weefselherstel tijdens de revalidatie kan worden bewaakt.

Shockwave therapie behandelingen (ook wel ‘extracorporale shockwave therapie’ of ‘eswt’ genoemd) is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige ‘schokgolven’, die door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht worden zodat ze op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect hebben. De bekendste medische toepassing is het vergruizen van nierstenen met behulp van shockwaves. Fysiotherapeuten passen de methode toe voor het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat bijv. Bij een tennisarm, verkalking in schoudergewricht, chronische ontsteking van een achillespees en hielspoor. Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie.

Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken zo snel en langdurig ontspannen. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: zgn. ‘triggerpoints’ Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze punten, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Het Medical Taping Concept is van oorsprong een Aziatische tapemethode, die niet alleen een stabiliserende werking heeft op gewrichten, maar tevens de spierfunctie ondersteunt en de bloed- en lymfecirculatie stimuleert. Door op verschillende manieren gebruik te maken van de elasticiteit van de tape, kan het lichaam op diverse niveaus beïnvloed worden. De behandelmogelijkheden zijn uitgebreid:

 • Activering/regulering van de bloedcirculatie en lymfeafvoer
 • Verbetering van de spierfunctie
 • Ondersteuning van gewrichtsfunctie
 • Pijndemping

De medische term revalidatie betekent herstel; letterlijk: terug valide worden, na een ongeval of medische ingreep. In overleg met uw arts kunt u bij ons terecht voor revalidatie. Fysio-Fit Utrecht beschikt over een royale sportaccommodatie. Hierdoor kunnen wij u alle faciliteiten bieden om te revalideren en uw conditie weer op te bouwen, bijvoorbeeld na een operatie. Maar ook mensen met diabetes, COPD, artrose, obesitas en hartklachten kunnen bij ons terecht om onder begeleiding van een fysiotherapeut te trainen en weer fit te worden.

Overgewicht is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Uit onderzoek blijkt bovendien dat overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen:

 • diabetes
 • verhoogd cholesterolgehalte
 • hoge bloeddruk
 • klachten aan knieën, heupen en de lage rug
 • kortademigheid
 • slaapstoornissen.

Als basis om af te vallen dient de algehele conditie getraind te worden. Conditie bestaat uit vijf motorische grondeigenschappen, namelijk: coördinatie, kracht, uithoudingsvermogen, snelheid en lenigheid. In een uitgebalanceerd trainingsprogramma dienen dus alle motorisch grondeigenschappen aan de orde komen.

Kaakfysiotherapie bij:

 • Kaak gerelateerde klachten
 • Duizeligheidsklachten 
 • Hoofdpijnklachten

De kaakfysiotherapeut / orofaciaal fysiotherapeut is gespecialiseerd in het begeleiden bij klachten in het hoofd, de hals en het kauwstelsel. Deze specialisatie wordt ook wel kaakfysiotherapie genoemd. Over het algemeen zal de orofaciaal therapie bestaan uit adviezen met betrekking tot uw klachten, houdingsklachten corrigeren, manuele verrichtingen en spanningsklachten in kaart brengen.

Fysio Fit Utrecht is gespecialiseerd in revalidatie na Corona in Utrecht, waarbij conditie en longproblematiek op de voorgrond staan. Samen met u brengen we in kaart wat uw uitdagingen en doelen zijn. Ook worden er verschillende metingen gedaan om uw beginniveau te bepalen. Vervolgens wordt er een herstelprogramma op maat gemaakt, waarbij u één op één begeleiding krijgt. Binnen enkele weken merkt u al resultaat.

Revalidatie na Corona wordt door uw zorgverzekering vergoed uit de basisverzekering. De eerste zes maanden heeft u recht op maximaal 50 behandelingen uit de basisverzekering, dit kan verlengt worden met nog eens zes maanden. Wel heeft u hiervoor een verwijzing van uw huisarts nodig.

Mulligan therapie

Mulligan-concept is een behandelmethode binnen de fysiotherapie die in de jaren negentig is ontwikkeld door de Nieuw-Zeelandse manueel therapeut Brian Mulligan. Deze fysiotherapeut specialiseerde zich met name in de werking en de problematiek van gewrichten. Deze naar hem genoemde methode richt zich voornamelijk op zogenaamde ‘sporingsproblemen’ bij gewrichten. 

Mulligan therapie is een pijnvrije behandeltechniek die erop gericht is om de sporing in gewrichten te corrigeren zodat het normale patroon wordt hersteld en de beweging weer soepel en pijnloos verloopt. Het Mulligan Concept is voornamelijk geschikt voor klachten aan de rug en de gewrichten van de heup, knie, schouder, arm, elleboog of hand.

WERKPLEKADVIES

Werkplekadvies, Werkplekcheck, Ergonomische werkplekinstelling.
In de moderne werkomgeving brengen werknemers steeds meer tijd door achter een bureau of beeldscherm. Het belang van een goede werkplekinstelling wordt daarom steeds groter.

Een ergonomische werkplek kan bijdragen aan het voorkomen van klachten zoals RSI (Repetitive Strain Injury) of KANS (Klachten Arm, Nek en Schouder).

In onze fysiotherapiepraktijk begrijpen wij het belang van een gezonde werkplek en adviseren we zowel bedrijven als particuliere patiënten thuis over een optimale werkplek instelling.

EXtended scope specialist

Een Extended Scope Specialist kan zonder tussenkomst van een huisarts verwijzen naar het ziekenhuis om een foto te laten maken, bloed te laten testen of andere onderzoeken in te zetten. Ook kan deze specialist op ‘fysiotherapeutisch gebied’ medicatie voorschrijven en/of injecties in gewrichten zetten.

Een Extended Scope (letterlijk vertaald ‘uitbreiding van het toepassingsgebied’) Specialist is een fysiotherapeut die een special opleiding heeft gevolgd om deze kwalificatie te mogen gebruiken, dit bovenop een reeds eerder afgeronde gespecialiseerde ‘Master fysiotherapie opleiding’.

Waar u op het spreekuur van de huisarts komt als u ‘ziek bent’ gaat u met ‘klachten in het bewegingsapparaat’ naar het spreekuur bij een Extended Scope Specialist.

×