Bone bruise / botkneuzing

Wat is bone bruise?

Bone bruise, ook wel bekend als een botkneuzing, treedt op wanneer het bot beschadigd raakt door direct impact (trauma) op het bot, zoals bij sportblessures, auto-ongelukken, vallen of ernstige verdraaiingen van een gewricht. Sporten met veel fysiek contact vergroten het risico op botkneuzingen. Een bot kneuzing resulteert in gedeeltelijke schade van het botweefsel, maar niét in een volledige breuk. Een bone bruise komt relatief het vaakst voor na een trauma van de knie.

Symptomen van een botkneuzing

De symptomen van een botkneuzing omvatten onder andere: 

 • Aanhoudende pijn 
 • Zwelling (vochtophoping) rond het getroffen gebied 
 • Verandering van huidskleur 
 • Stijfheid van het gewricht

Deze symptomen van bone bruise kunnen weken tot zelfs maanden aanhouden, afhankelijk van de ernst van de kneuzing

Bone bruise / sportkneuzing behandeling Fysio-Fit Utrecht.
Bone bruise / sportkneuzing behandeling Fysio-Fit Utrecht.

Diagnose en behandeling bij een bone bruise

Een botkneuzing kan worden gediagnosticeerd met behulp van beeldvormende technieken zoals MRI-scans, omdat de aandoening niet altijd zichtbaar is op röntgenfoto’s. 

Behandeling van bone bruise omvat:

 • Fysiotherapie
  Oefentherapie / krachttraining
 • IJsapplicaties
  Om zwelling te verminderen
 • Rust
  Maar wel (binnen de pijngrens) blijven bewegen 
 • Medicijnen
  Tegen pijn en ontsteking (door een arts voorgeschreven)

Fysiotherapie bij een bot kneuzing

Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij het herstel van een bone bruise. Behandelopties omvatten krachttraining en oefentherapie, die geleidelijk de mobiliteit en kracht van het getroffen gebied / gewricht herstellen.

Met de juiste diagnose, behandeling en preventieve maatregelen kan een botkneuzing effectief worden beheerd en kan het herstelproces worden versneld, waardoor patiënten weer volledig kunnen functioneren zonder blijvende complicaties.

Vooruitzichten en preventie

De prognose voor herstel van een bone bruise is over het algemeen goed, maar het kan soms enkele maanden duren. Het is belangrijk om overbelasting van het getroffen gebied te vermijden en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om bot- en gewrichtsletsels te voorkomen, zoals het dragen van beschermende uitrusting tijdens het sporten. Ook een gebalanceerd dieet volgen kan zorgen voor gezonde en sterke botten.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×