Corpus Liberum (Gewrichtsmuis)

Corpus Liberum, ook bekend als Gewrichtsmuis, verwijst naar een los stukje kraakbeen of botweefsel dat zich in of rondom een gewricht bevindt. Dit kan leiden tot beperkte bewegingen, het vastzitten van een gewricht en soms zelfs hevige pijn en zwelling. De Latijnse term ‘Corpus Liberum’ betekent vrij vertaald ‘vrij (bewegend) lichaam’.

Symptomen van Corpus Liberum

Het losse stukje kraakbeen of botweefsel kan variërende symptomen veroorzaken.
Sommige patiënten ervaren mogelijk geen klachten, terwijl anderen last kunnen hebben van:

  • Het gevoel dat het gewricht op slot zit.
  • Krachtverlies in het gewricht.
  • Stijfheid en irritatie.
  • Pijn en zwelling (vooral bij beweging).

Oorzaken van Corpus Liberum

De oorzaken van kunnen variëren. Bij jonge mannelijke sporters wordt het vaak geassocieerd met Osteochondritis Dissecans (OD), terwijl bij ouderen artrose van het gewricht een veelvoorkomende factor is.

Andere mogelijke oorzaken van Corpus Liberum kunnen zijn:

  • Traumatisch letsel aan het gewricht (zoals stoten of vallen)
  • Overbelasting.
  • Genetische aanleg
  • Verminderde doorbloeding
  • Geslacht
Corpus Liberum / Gewrichtsmuis behandeling bij Fysio-Fit Utrecht.
Corpus Liberum (gewrichtsmuis) behandeling bij Fysio-Fit Utrecht.

Oorzaken van Corpus Liberum

Een juiste diagnose is essentieel voor een effectieve behandeling. Dit gebeurt door middel van röntgenfoto’s of een MRI-scan. In sommige gevallen kan een kijkoperatie (arthroscopie) worden uitgevoerd om het loszwevende stukje bot of kraakbeen te verwijderen. Na verwijdering van deze ‘Corpus Liberum’ is fysiotherapie cruciaal voor een sneller herstel.

Behandeling door de Fysiotherapeut

De behandeling door een fysiotherapeut richt zich vaak op het bevorderen van spierkracht en mobiliteit van het aangedane gewricht. Oefentherapie wordt ingezet om de stabiliteit te verbeteren en de functionaliteit van het gewricht te herstellen. Daarnaast worden tips en (leefstijl)adviezen gegeven om de verdere complicaties of terugkerende klachten te voorkomen.

Conclusie:

Corpus Liberum, of Gewrichtsmuis, kan aanzienlijke hinder veroorzaken in het dagelijks leven. Een multidisciplinaire aanpak, waaronder nauwkeurige diagnose, chirurgische interventies indien nodig, en op maat gemaakte fysiotherapie, kan helpen bij het verminderen van (pijn)klachten en het herstel van deze aandoening.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×