Distale bicepspeesruptuur (gescheurde biceps / Popeye arm)

Een distale bicepspeesruptuur, ook bekend als een gescheurde biceps of Popeye arm, is een aandoening waarbij de pees die de biceps aan de onderarm bevestigt, gedeeltelijk of volledig scheurt. Deze blessure kan optreden als gevolg van overmatige kracht op de elleboog, abrupte bewegingen of geleidelijke slijtage door overbelasting. Dit letsel komt het meest voor bij krachtsporters zoals  bodybuilders en fitnessfanaten maar ook bij boksers of overige vechtsporters.

Symptomen van een Distale bicepspeesruptuur

Een distale bicepspeesruptuur manifesteert zich meestal met onmiddellijke pijn in de elleboog, gevolgd door zwelling en mogelijk een duidelijke vervorming van de bovenarm. Bij een distale bicepspeesruptuur ‘zakt de biceps af’, hierdoor verschijnt er een bult in de bovenarm. Dit is het ‘Popeye-sign’, genoemd naar de cartoonfiguur uit de dertiger jaren die spontaan een vergelijkbare bult in zijn bovenarm kreeg na het eten van een blik spinazie. 

Popeye arm / distale bicepspeesruptuur / gescheurde biceps behandeling bij Fysio-Fit Utrecht.
Popeye arm / distale bicepspeesruptuur / gescheurde biceps behandeling bij Fysio-Fit Utrecht.

Diagnose van een Distale bicepspeesruptuur

Onze praktijk beschikt over echo-apparatuur voor het op de juiste manier diagnosticeren van Distale bicepspeesruptuur. Met echografie kan op een snelle wijze de bicepspees beoordeeld worden op symptomen zoals zwelling, vocht en scheuring.

Behandelopties voor Distale Bicepspeesruptuur

De meeste Distale bicepspeesscheuren komen in aanmerking komen voor chirurgische interventie (operatie). Fysiotherapie speelt daarna een cruciale rol in de vervolgbehandeling van een Popeye arm. 

Oefentherapie
Oefentherapie richt zich op het herstellen van de kracht, mobiliteit en stabiliteit van de elleboog en de aangedane spiergroepen bij een gescheurde biceps. Dit omvat specifieke oefeningen gericht op het versterken van de biceps en de omliggende spieren, evenals mobilisatieoefeningen om de flexibiliteit te verbeteren. 

Manuele therapie 
Manuele therapie kan ook worden toegepast om de gewrichtsmobiliteit te verbeteren en eventuele compensatiemechanismen aan te pakken bij Distale bicepspeesruptuur.

Tips voor herstel en preventie

  • Volg het revalidatieprogramma nauwgezet en voer de voorgeschreven oefeningen regelmatig uit.
  • Luister naar het lichaam blijf ‘bewegen’ maar forceer geen pijnlijke bewegingen.
  • Vermijd activiteiten die de elleboog overmatig belasten totdat de blessure volledig is genezen.
  • Overweeg het gebruik van beschermende apparatuur tijdens sporten of activiteiten met een hoog risico op letsel.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×