Duizeligheid (BPPD)

Fysiotherapie bij duizeligheid (Vestibulaire fysiotherapie).

Duizeligheid is een veelvoorkomende aandoening die verschillende oorzaken kan hebben maar vaak zeer goed door een fysiotherapeut te behandelen is. De meest voorkomende oorzaak van ‘draaiduizeligheid’ is Benigne Paroxismale Positieduizeligheid (BPPD). Er is dan sprake van een een perifeer vestibulaire duizeligheid dit betekent dat de oorzaak van de klacht waarschijnlijk een aandoening is van de nervus vestibularis en / of van het vestibulaire apparaat (dit zijn respectievelijk de zenuw en het orgaan in het binnenoor die zorgen voor het regelen van uw evenwicht). Draaiduizeligheid wordt ook wel vertigo genoemd, het is het gevoel alsof uzelf of uw omgeving rondtolt.

Duizeligheid (BPPD) behandeling bij Fysio-Fit Utrecht
Behandeling van draaiduizeligheid (BPPD) bij Fysio-Fit Utrecht

Wat is Benigne Paroxismale Positieduizeligheid (BPPD)?

BPPD kenmerkt zich door acute, kortdurende draaiduizeligheid (gewoonlijk minder dan een minuut). Deze duizeligheid wordt uitgelokt door een standsverandering van het hoofd. Denk hierbij aan omdraaien in bed, bukken, omhoogkijken of gaan liggen. De term ‘benigne’ betekent dat deze klacht ‘goedaardig’ is (= niet veroorzaakt door ernstige stoornis van het centraal zenuwstelsel) en dat de prognose voor deze aandoening gunstig is. Losgeraakte oorkristallen, ‘gruis’ genaamd, veroorzaken deze duizeligheid. Dit gruis bevindt zich in één van de halfcirkelvormige kanalen van het evenwichtsorgaan. Als u het hoofd kantelt bewegen deze oorkristallen zich naar het laagste deel van dit kanaal. Hierdoor registreert uw evenwichtsorgaan, ten onrechte, een blijvende beweging / versnelling.

Symptomen bij draaiduizeligheid (BPPD):

  • Duizeligheid
  • Misselijkheid en / of overgeven
  • Angst om te bewegen
  • Evenwichtsverlies of instabiliteit
  • Het gevoel alsof uzelf of uw omgeving rondtolt (Vertigo)

Behandeling duizeligheid?

Om van deze klacht af te komen kent de fysiotherapeut verschillende manoeuvres om de oorkristallen uit de halfcirkelvormige kanalen te drijven. Ook krijgt u tips en bepaalde oefeningen voor thuis mee. Neem voor meer informatie, behandeling bij duizeligheidsklachten en / of voor Vestibulaire Revalidatie contact met ons op.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×