Een tennis- of golfelleboog, wat is dat nu eigenlijk?

Tenniselleboog of tennisarm
Tenniselleboog, tennisarm of golfelleboog (Epicondylitis lateralis)

Bij een tennis- of golfelleboog heb je pijn aan je elleboog door een overbelasting van de pezen van de onderarm. De tenniselleboog (Epicondylitis lateralis) geeft pijn aan de buitenkant van de elleboog in de strekpezen van de onderarm. De golfelleboog (Epicondylitis medialis) voel je aan de binnenzijde van de elleboog in de buigpezen. Door langdurige overbelasting van de pezen kunnen ze ontstoken raken en pijn gaan doen.
Je kunt bijvoorbeeld klachten ervaren bij het oppakken van spullen met een gestrekte arm of bij het uitwringen van een vaatdoek. Bij gevorderde klachten kan de pijn constant aanwezig blijven en zich door de arm verspreiden.

Opvallend genoeg komen deze klachten maar weinig voor bij golfers of tennissers!

Is het een tennis- of golfelleboog?
De fysiotherapeut kan de klacht diagnosticeren door lichamelijk onderzoek en echografie. Soms lijkt een klacht op een tenniselleboog maar blijkt het een beknelde zenuw in de nek te zijn. Het is dus erg belangrijk om goed te weten waar de bron van de klacht precies ligt.

Wat kan ik eraan doen?
Wanneer de diagnose is gesteld zal er een behandelplan worden opgesteld dat kan bestaan uit oefentherapie, shockwave, dry needling of manuele therapie. De therapeut beoordeelt welke therapiecombinatie voor uw klacht het snelst resultaat zal hebben. Tijdens de behandeling wordt ook aandacht besteed aan hoe de klacht in de toekomst voorkomen kan worden.

Herkent u deze klachten neem gerust dan contact met ons op!

×