Gebroken enkel / enkelbreuk revalidatie

Een gebroken enkel, ook wel bekend als enkelbreuk, kan ernstige en langdurige enkelklachten veroorzaken. Of het nu gaat om een eenvoudige of complexe breuk, de revalidatie speelt een cruciale rol in het herstelproces.

Wat is een enkelbreuk?

Een enkelbreuk treedt op wanneer een bot aan één of beide zijden van het enkelgewricht geheel of gedeeltelijk breekt. Draailetsel, vallen of letsel tijdens sport en spel zijn veelvoorkomende oorzaken.

Symptomen van een enkelbreuk

Mensen met een enkelbreuk ervaren vaak onmiddellijke, ernstige pijn, zwelling, en moeite met (gewichtsdragende) activiteiten. 

Diagnose en Behandeling bij een gebroken enkel

Bij Fysio-Fit Utrecht wordt na enkelletsel eerst je medische geschiedenis besproken en een grondig onderzoek uitgevoerd. Als een breuk wordt vermoed, wordt advies gegeven om een röntgenfoto te laten maken om de diagnose te bevestigen. Wij werken samen met huisartsen en orthopedisch specialisten om de juiste behandeling te bieden.

Enkelklachten, gebroken enkel, enkelbreuk revalidatie bij Fysio-Fit Utrecht
Fysiotherapie bij enkelklachten / gebroken enkel en enkelbreuk revalidatie bij Fysio-Fit Utrecht

Hoe helpt fysiotherapie bij een enkelbreuk?

Gebroken enkel vóór een operatie:

 • Uitleg over eerste hulp/behandeling (rust, ijs, druk, been omhoog)
 • Immobilisatie van de enkel met (ijs)zwachtels of een brace
 • Advies over het gebruik van krukken en mobiliteitsbeperking

Gebroken enkel na een operatie:

 • Begeleiding bij opstaan en mobiliteit na de operatie
 • Instructies voor veilig lopen met krukken of rollator
 • Gerichte oefeningen voor het herwinnen van kracht en mobiliteit

Enkelbreuk zonder een operatie:

 • Oefenplan voor kracht, beweging, en evenwicht na verwijdering van gips
 • Loop- en trapoefeningen met krukken of rollator
 • Individueel afgestemde behandeling voor een veilige terugkeer naar dagelijkse activiteiten

Fases van revalidatie

Ten eerste: pijnvermindering en mobiliteit: Dit is vooral gericht op het verminderen van zwelling, pijn, en het herstellen van de enkelmobiliteit.

Ten tweede: krachtsopbouw: Met nadruk op het verbeteren van de belastbaarheid en functionaliteit van de enkel door gerichte oefeningen.

Als laatste: sport-specifieke training:  Aandacht voor ‘explosiviteit’ van de spieren rond het enkelgewricht en hardlopen worden geïntroduceerd in het behandelproces.

Veelgestelde vragen bij een gebroken enkel

 • Wanneer mag ik weer autorijden? Overleg dit met een specialist of onze fysiotherapeut om de beweeglijkheid en stabiliteit van de enkel te beoordelen.
 • Waarom wordt mijn enkel dikker (aan het einde van de dag)? Normale zwelling door vochtophoping (aan het eind van de dag) is te verwachten, maar luister naar je lichaam en bouw activiteiten altijd rustig op.
 • Wanneer kan ik weer sporten? Sporthervatting gebeurt geleidelijk na de 2e fase van revalidatie, onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×