Gescheurde enkelbanden
De gewrichtsbanden, die je enkel bij elkaar houden, kunnen door een verdraaiing of verzwikking scheuren. De gewrichtsbanden zorgen ervoor dat je gewrichten stabiel en op hun plaatst blijven zodat dat je geen extreme bewegingen kunt maken.
Door ‘verstappen’, als bijvoorbeeld je voet naar binnen of naar buiten klapt, maak je een beweging die verder gaat dan het normale bereik. De gewrichtsbanden rekken dan te ver uit en kunnen daardoor zelfs scheuren.
De meest voorkomende verzwikking is aan de buitenkant van de enkel, waarbij de voet naar binnen klapt en je met je volle gewicht op de buitenste opgerekte gewrichtsband drukt, dit wordt Inversietrauma genoemd.
De meeste gescheurde enkelbanden ontstaan voornamelijk bij mensen tussen de 15 tot 35 jaar tijdens het sporten maar kunnen ook ontstaan tijdens een wandeling, traplopen of het verkeerd van de stoep af stappen.
Heb je eenmaal je enkelbanden gescheurd dan blijft dit (vanwege eventueel ontstaan littekenweefsel) een zwakke plek en neemt de kans toe dat dit nogmaals gebeurt.
De fysiotherapeut zal je daarom helpen om o.a. de spieren rondom je enkel sterker te maken waardoor de stabiliteit van de enkel beter wordt. Ook wordt er, om toekomstig letsel te voorkomen, getraind om de mobiliteit (bewegingsomvang) van de enkel te verbeteren.

Er zijn verschillende gradaties van deze enkelblessure:
Graad 1: Lichte verrekking. Er zijn slechtste enkele vezels gescheurd je enkel is misschien iets gezwollen en voelt een beetje beurs aan.
Graad 2: Een partiële ruptuur. Je enkelbanden zijn een beetje gescheurd. Het doet pijn en je enkel is behoorlijk gezwollen. Je kunt er niet meer op staan, het voelt flink beurs en je hebt blauwe plekken.
Graad 3: Een totale ruptuur. De enkelbanden zijn volledig gescheurd. Er was waarschijnlijk een ‘knakkend’ geluid te horen tijdens het zwikken. Er is zeer veel pijn en de enkel is flink gezwollen. Omdat de band volledig afgescheurd is kun je absoluut niet meer op de enkel staan.
In bijna alle gevallen adviseren we je om direct naar de huisarts en / of fysiotherapeut te gaan.
Symptomen van gescheurde enkelbanden:
- Veel pijn (voornamelijk aan de buitenzijde van de enkel).
- Pijn bij het bewegen (je kunt de voet niet meer helemaal draaien).
- De enkel is gevoelig bij aanraking.
- Je kunt moeilijk of helemaal niet op de bewuste enkel staan.
- De enkel is gezwollen (direct en de eerste dagen na het ontstaan van het letsel).
- De enkel voelt beurs.
- Instabiliteit in de enkel.
- Bloeduitstortingen (hematoom) kunnen aanwezig zijn.
Behandeling bij een gescheurde enkelband:
Bij behandeling bij een gescheurde enkelband worden (aan de hand van de ernst van het letsel) maar in de meeste gevallen door de fysiotherapeut de volgende stappen doorlopen:
- Vermindering van pijn en zwelling.
- Bevordering van de genezing van je gescheurde enkelband
- Herstellen van kracht, steun en beweeglijkheid van je enkel.
Duur van het herstel van een gescheurde enekelband:
Graad één het herstel duurt twee tot drie weken.
Bij de tweede graad en graad drie kan dit zomaar oplopen tot zes of zelfs twaalf weken (of soms zelfs nog langer).
Bij het herstel van gescheurde enkelbanden kun je het beste het R.I.C.E principe toepassen:
R = Rust: De eerste 24 uur zo weinig mogelijk je enkel belasten, niet lopen en niet te lang staan.
I = IJs: Voorkomt zwelling vanwege een tijdelijke vernauwing van de bloedvaten. Na verwijdering van het ijs ontstaat er juist een extra vaatverwijding waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd.
C = Compressie: Een drukverband geeft extra stevigheid en voorkomt zwelling.
E = Elevatie: Hou het been omhoog, dit vermindert zwelling. Door de zwaartekracht stroomt het bloed namelijk makkelijker terug naar je hart.
Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Log direct in voor het maken van een online afspraak. Heeft u liever persoonlijk contact, neem dan telefonisch contact op. U kunt ook een e-mail sturen naar: info@fysiofit-utrecht.nl.