Peesontsteking behandeling

Allereerst, wat is een pees precies?

Om te begrijpen wat een peesontsteking is leggen we eerst uit wat een pees is. Een pees (tendon) is een collageen structuur die je spier verbindt met je bot. Aan de beide uiteinde van de spier zitten dus pezen vast aan het bot. Het is gemaakt van sterk en stug materiaal waar weinig rek in zit. De functie van de pees is de kracht van de spier overdragen naar de botten om zo in beweging te komen. De pezen zijn dus ook enorm goed om krachten door te geven en kunnen dan ook honderden kilo’s aan.

Peesontsteking behandeling bij Fysio-Fit Utrecht
Knie peesontsteking behandeling bij Fysio-Fit Utrecht.

Wat is een pees ontsteking?

Een peesontsteking of tendinopathie komt voor als gevolg van overbelasting van de pees. De term tendinopathie is een overkoepelende naam voor tendinose (degeneratie) en tendinitis (pees ontsteking).
Wanneer er een verkeerde balans is tussen belasten en herstellen kan er een overbelasting in de pees ontstaan. De pees krijgt niet genoeg hersteltijd voor hij weer moet ‘werken’ en raakt op den duur ontstoken.
Bijvoorbeeld wanneer je te snel opbouwt met hardlopen of als je na de winterstop direct start aan een voetbalwedstrijd. Ook een verkeerde looptechniek zou een oorzakelijk kunnen zijn. Soms kan een peesontsteking ook opstaan zonder zo’n duidelijk ‘ontstaanmoment’ het ‘sluipt’ er dan langzaam in.

De meest voorkomende ontstoken pezen zijn de:

  • Achillespees
  • Knie pees (Patella)
  • Schouder pees / pezen
  • Peesplaat onder de hiel (fascia plantaris)

Hoe merkt ik dat ik een peesontsteking heb?

Peesontstekingen worden gekenmerkt door: stijfheid (vooral in de ochtend), verdikking en pijn. Als de pees goed opwarmt door te bewegen zal deze vaak wat minder pijn doen, bewegen direct na lang stilzitten zal juist meer pijn doen.

Wat kan ik er aan doen bij een peesontsteking?

Samen met de fysiotherapeut ga je opzoek naar de oorzaak van uw klacht. Middels echografie wordt de pees beoordeeld en gekeken of het een peesontsteking is en zo ja, welke mate van ontsteking. Er zal een behandelplan opgesteld worden met bijvoorbeeld specifieke oefeningen, loopadvies en eventueel shockwave therapie.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×