Gebroken sleutelbeen / sleutelbeenfractuur revalidatie (Clavicula fractuur)

Een gebroken sleutelbeen, ook wel bekend als een sleutelbeenfractuur of clavicula fractuur, is een veelvoorkomende blessure, voornamelijk onder sporters. Het herstelproces na een sleutelbeenbreuk is essentieel om volledige functionaliteit van de schouder en arm te herwinnen.

Gebroken sleutelbeen: Wat is het?

Het sleutelbeen, ook wel clavicula genoemd, is een langwerpig bot dat van het borstbeen naar de schouder loopt. Het biedt stabiliteit aan de schouder en dient als ankerpunt voor spieren. Een breuk ontstaat meestal door een val op de schouder, met gestrekte arm, of door directe impact op de schouder. Dit kan resulteren in een scherpe en intense pijn tussen de nek en de schouder. Soms is er een uitstekend bot of een deuk zichtbaar / voelbaar.

Gebroken sleutelbeen (sleutelbeenfactuur Clavicula fractuur) revalidatie bij Fysio-Fit Utrecht.
Gebroken sleutelbeen (sleutelbeenfactuur / Clavicula fractuur) revalidatie bij Fysio-Fit Utrecht.

Diagnose en behandeling bij sleutelbeenfractuur

Een arts kan een gebroken sleutelbeen diagnosticeren via lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s. In de meeste gevallen wordt eerst een conservatieve (niet operatieve) behandeling voorgesteld, waarbij rust en een mitella (of sling) worden voorgeschreven. Bij ernstige gevallen of complicaties kan een operatie nodig zijn, waarbij het sleutelbeen wordt vastgezet met platen en schroeven.

Fysiotherapie bij een gebroken sleutelbeen

Fysiotherapie speelt een cruciale rol bij het herstelproces na een sleutelbeenfractuur. Na een periode van immobilisatie (niet kunnen bewegen) is het belangrijk om de schoudermobiliteit (beweeglijkheid) te herstellen en spierkracht op te bouwen. Onze fysiotherapeut zal een op maat gemaakt revalidatieprogramma ontwikkelen, rekening houdend met de specifieke behoeften van de patiënt.

Revalidatie bij een Clavicula fractuur

Het herstelproces bij een gebroken sleutelbeen duurt meestal zes tot twaalf weken, waarbij de breuk na ongeveer zes weken meestal genezen is. In de beginfase van de revalidatie zal de focus liggen op het verminderen van pijn en het vergroten van de mobiliteit.

Naarmate de symptomen verbeteren, worden progressieve kracht- en flexibiliteitsoefeningen geïntroduceerd om de schoudersterkte en functionaliteit te herstellen.

Wat wel of niet doen bij een gebroken sleutelbeen

Het is belangrijk om tijdens het herstelproces enkele richtlijnen te volgen:

Wel doen:

  • Volg het advies van de arts en fysiotherapeut nauwgezet.
  • Begin gelijk met fysiotherapie zodra dit wordt aanbevolen.
  • Doe regelmatig de voorgeschreven oefeningen.
  • Luister naar je lichaam en forceer geen bewegingen die pijn veroorzaken. Het is belangrijk om de arm rust te gunnen en specifieke bewegingen te vermijden die de pijn verergeren.

Niet doen:

  • Til de arm niet te ver op of voer belastende activiteiten niet uit zonder toestemming van uw behandelaar
  • Negeer geen symptomen of klachten die kunnen wijzen op complicaties.

Conclusie

Een gebroken sleutelbeen kan een lastige blessure zijn, maar met het juiste revalidatieprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut kunnen patiënten volledig herstellen en terugkeren naar hun dagelijkse activiteiten en sportieve bezigheden. Door een combinatie van rust, oefeningen en geduld kan het herstelproces optimaal worden bevorderd, waardoor de schouder weer krachtig en functioneel wordt.

Voorkomen van Toekomstige Blessures

Eenmaal hersteld, is het belangrijk om aandacht te besteden aan preventie om toekomstige blessures te voorkomen. Dit kan onder andere door het verbeteren van de algehele kracht en stabiliteit van de schouder en het vermijden van risicovolle situaties omvatten.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×