Gekneusde rib / Gebroken rib

Een gekneusde rib (Rib contusie of Bone bruise) of een gebroken rib (Ribfractuur) is een blessure die optreedt na een directe klap of stoot op de ribbenkast of bovenrug bijvoorbeeld bij een ongeluk (trauma). Deze blessure kan scherpe of soms vage pijn in de borst veroorzaken. Eenvoudige bewegingen zoals draaien, buigen, tillen, hoesten en niezen kunnen al snel als pijnlijke worden ervaren. De meeste gebroken ribben en gekneusde ribben genezen doorgaands vanzelf binnen 5 tot 10 weken. Fysiotherapie biedt aanzienlijke voordelen voor een versneld herstel bij een ribblessure.

Wat is een Gekneusde rib / Gebroken rib?

Een gebroken rib / gekneusde rib komt vaak voor bij contactsporten en gaat gepaard met pijn en gevoeligheid in het ribgebied. De ernst van de blessure varieert, afhankelijk van de impact van het letsel. In tegenstelling tot een gebroken rib, waarbij het bot daadwerkelijk breekt, gaat een gekneusde rib gepaard met beschadigd zacht weefsel rond de ribben.

Fysiotherapie bij gekneusde rib / gebroken rib bij Fysio-Fit Utrecht
Fysiotherapie bij gekneusde rib / gebroken rib bij Fysio-Fit Utrecht.

Symptomen van een Gekneusde rib / Gebroken rib

Mensen met een Gebroken ribben of Gekneusde rib ervaren typische pijn in de borst, middenrug of aan de zijkant van het lichaam. Deze pijn kan zich uitbreiden naar de rug, schouder of nek. De pijn is vaak ’s nachts of ’s ochtends erger en kan gepaard gaan met drukgevoeligheid en ongemak bij hoesten, niezen en persen.

Behandeling van Gekneusde ribben / Gebroken ribben

Onze behandelingen omvatten RICE (Rust, IJs, Compressie, Elevatie), oefentherapie, mobilisatie / manuele therapie, aanpassingen in activiteiten, medical taping, (sport)massage en triggerpointtherapie / dry needling therapie. Onze fysiotherapeuten combineren ‘hands-on behandelingen’ met deskundig advies om het herstelproces te optimaliseren.

Mobilisatie en Oefentherapie:
Onze fysiotherapeuten / manueel therapeuten bieden mobilisatieoefeningen en specifieke oefeningen om de bewegingsvrijheid te behouden en de spieren rond de ribben te versterken. Dit bevordert het herstel en voorkomt stijfheid en zwakte.

Functionele Activiteiten:
Wij begeleiden patiënten bij het geleidelijk hervatten van dagelijkse activiteiten en sporten, met inachtneming van de genezing van de gekneusde rib. We passen activiteiten aan om overbelasting te voorkomen.

Houdingsadvies:
Wij geven advies over een goede houding en lichaamsmechanica om de belasting op de ribben te verminderen en verdere irritatie te voorkomen.

Pijnmanagement:
Onze therapeuten passen diverse technieken toe om pijn te verminderen, zoals warmte- en koudetherapie, massage en mobilisatietechnieken. Dit verlicht spierspanning, ontstekingen en pijn.

Ademhalingsoefeningen: 
Omdat ademen pijnlijk kan zijn, leren onze therapeuten ademhalingsoefeningen om de longfunctie te behouden en longcomplicaties te voorkomen.

Kortom: Bij Fysio-Fit Utrecht werken fysiotherapeuten die o.a. gespecialiseerd zijn in ribblessures. We stellen een behandelplan op dat is afgestemd op jouw situatie en helpen je veilig terug te keren naar (sport)activiteiten.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×