
Wat is artrose?
Artrose is een aandoening van het kraakbeen in de gewrichten. De kwaliteit van het kraakbeen en de spiermassa rondom het gewricht kunnen verminderd zijn. Het is een veel voorkomende diagnose bij mensen boven de 50 jaar.
Wat zijn de klachten bij artrose?
De klachten kunnen bestaan uit ochtendstijfheid en pijn. Ook na lang zitten kan er stijfheid zijn. Soms kunnen er krakende geluiden bij het bewegen ontstaan en kan er een beperking van de dagelijkse activiteiten worden ervaren. Artrose komt vaak voor in de heup, knie en/of vingers.
Heeft iedereen klachten bij artrose?
Artrose hoeft niet perse te leiden tot pijn of ongemak. Uit verschillende studies is gebleken dat er ook bij mensen zonder pijn of symptomen sprake kan zijn van artrose. Wat verklaart de klachten dan wel? Meerdere factoren kunnen de pijn en fysiek ongemak bij artrose verklaren. Een inactieve levensstijl, overgewicht, stress en een verkeerde aanpak bij artrose kunnen leiden tot klachten.
Wat kan de fysiotherapeut betekenen bij artrose?
Uit vele onderzoeken blijkt dat voorlichting, sporten en gewichtsreductie een zeer positieve invloed heeft op de klachten bij artrose. 1 kg afname van gewicht zorgt voor 4 kg afname van druk op de knie! Om de spieren rond de gewrichten sterker te maken helpen specifieke oefeningen voor afname van klachten. Dit zorgt ook voor een afname van het gebruik van pijnmedicatie. Verder blijkt dat sporten en een actievere levensstijl zelfs een mogelijke operatie van het gewricht kan voorkomen.
Kortom,
Artrose is een veelvoorkomende aandoening bij mensen boven de 50 jaar, die niet perse pijn of ongemak hoeft te geven. Spierversterkende oefeningen, voorlichting en gewichtsafname zorgen voor verlichting van klachten. Bewegen en spierversterking wordt gezien als de belangrijkste medicatie. Uw fysiotherapeut kan u hierbij helpen.
Voor mensen met artrose van de heup of knie is er sinds 2018 een basisvergoeding opgenomen in de zorgverzekering voor fysiotherapie of oefentherapie.