Jumpers Knee (Springersknie)

Wat is Jumpers Knee (Springersknie)?

Jumpers Knee (patellatendinopathie), vrij vertaald ‘Springers Knie’, ontstaat meestal door herhaalde belasting en overbelasting van de pees die de knieschijf met het onderbeen verbindt. Dit kan optreden bij sporten zoals basketbal, volleybal, atletiek en voetbal, waarbij springen en snelle bewegingen essentieel zijn. De aandoening wordt gekenmerkt door pijn net onder de knieschijf, ontsteking van de pees (patela), en zwelling van (en soms stijfheid in) het kniegewricht.

Jumpers Knee / Springersknie behandeling bij Fysio-Fit Utrecht
Jumpers Knee (Springersknie) behandeling bij Fysio-Fit Utrecht.

Fysiotherapie behandeling bij Jumpersknee

Fysiotherapie speelt een cruciale rol bij het behandelen van Jumperknee. Een fysiotherapeut stelt een persoonlijk behandelplan op dat gericht is op het verminderen van pijn, het versterken van de spieren rondom de knie en het bevorderen van een gezonde genezing van de pees.

Hier zijn enkele manieren waarop fysiotherapie kan helpen bij Jumpers Knee:

  • Oefentherapie: De Fysiotherapeut zal gerichte oefeningen voorschrijven om de spieren rondom de knie te versterken, met de nadruk op de quadriceps, hamstrings en kuitspieren. Deze oefeningen helpen de belasting op de pees te verminderen en bevorderen het herstelproces bij Jumpers Knee.

  • Biomechanische analyse: Een fysiotherapeut kan de loop- en springtechniek van de patiënt analyseren om eventuele afwijkingen of disbalans in het bewegingspatroon te identificeren. Op basis hiervan kunnen correcties worden aangebracht om de belasting op de knie te verminderen.

  • Stretching: Door middel van specifieke stretchtechnieken kan de fysiotherapeut de flexibiliteit van de spieren en pezen rondom de knie verbeteren. Dit helpt bij het verminderen van de spanning op de pees en bevordert een gezonde doorbloeding bij Jumpers Knee.

  • Manuele therapie: Fysiotherapeuten kunnen ook gebruik maken van manuele therapie om de beweeglijkheid van de knie te verbeteren. Dit kan onder andere bestaan uit mobilisaties, manipulaties en massage om pijn te verminderen en de functie te herstellen.

  • Shockwave therapie: Shockwave therapie gebruikt ‘schokgolven’ (door middel van geluidsgolven / akoestische trillingen) om pijn te verminderen en genezing te bevorderen bij Jumpers Knee.

Conclusie fysiotherapie bij Jumpers Knee:

Samengevat: Fysiotherapie is een effectieve behandelingsoptie bij Jumper’s Knee (Springersknie) om (pijn)klachten te verlichten en het herstel te bevorderen.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×