
A-specifieke lage rugpijn
Lage rugpijn is een veel voorkomende gezondheidsprobleem binnen onze samenleving.
Tussen de 50% en 90% van de volwassenen zal ooit in zijn leven een episode van lage rugpijn doormaken.
Wat is a-specifieke lage rugpijn?
Aspecifieke lage rugpijn is rugpijn waarvoor geen aanwijsbare specifieke oorzaak voor de klachten te vinden is. Dit is het geval bij ongeveer 90% van alle patiënten met lage rugpijn. Bij deze patiënten staat pijn in de lage rug regio op de voorgrond. Daarnaast kan uitstraling in de bil en het bovenbeen optreden. De pijn kan verergeren door bepaalde houdingen, bewegingen en het tillen of verplaatsen van lasten. De pijn kan continu aanwezig zijn of wisselend optreden.
Wat is oorzaak van de a-specifieke lage rugklachten?
Bij 60% van de patiënten begint de rugpijn acuut: de klachten treden bijvoorbeeld op tijdens het voorover buigen, tillen van voorwerpen of zwaar lichamelijk werk, de overige patiënten geven aan dat de klachten geleidelijk zijn begonnen. De oorzaak van lage rugpijn blijft meestal onbekend.
Beloop van a-specifieke lage rugpijn
Uit onderzoek is gebleken dat bij een open populatie de prognose meestal gunstig is, volgens schattingen verdwijnt de lage rugpijn bij 75-90% van de patiënten spontaan binnen 4-6 weken.
De lage rugpijn kan ook langer aanwezig zijn, wanneer er binnen 3 weken geen duidelijke toename is in hervatten van activiteiten dan spreken we van vertraagd herstel.
Beleid bij a-specifieke lage rugpijn:
Het beleid bij a-specifieke lage rugpijn bestaat uit voorlichting, advies en begeleiding door een fysiotherapeut. Daarnaast is er aandacht voor eventuele pijnbestrijding, wat de patiënt kan bespreken met zijn huisarts.
Het belangrijkste doel van dit beleid is te bevorderen dat de patiënt in beweging blijft, zelfs bij veel pijn en hinder, en zo veel mogelijk normaal blijft functioneren wat betreft werk, huishouden, hobby’s en andere dagelijkse bezigheden.