Lage rugpijn

Behandeling bij lage rugpijn (o.a. spit / lumbago) bij Fysio-Fit Utrecht

Lage rug pijn is de meest voorkomende klacht in de wereld, de meeste mensen krijgen er mee te maken in hun levensloop. Het gros van de lage rugklachten is niet ernstig en heeft vooral te maken met spieren, banden en gewrichten. Daarbij kan vaak forse pijn gevoeld worden, echter is de mate van de pijn niet representatief voor schade of voor ernst, het is vooral heel vervelend.

De klachten van lage rugpijn

Patiënten hebben vaak pijnklachten in de lage rug en er kan uitstraling  gevoeld worden in de bil en/of het been. Vaak ontstaat het bij langdurig statische houdingen in zit of stand en worden de klachten erger bij snelle bewegingen, bukken en tillen. Stijfheid in de rug en hamstrings en een gevoel alsof je er elk moment door heen kan gaan komen vaak voor. Doordat de onderrug een belangrijk deel is van het lichaam om te bewegen kan rugpijn erg invaliderend zijn en mensen onzeker maken over bewegen en over hun lijf.

Rugpijn komt veel voor en is meestal niet ernstig.

De behandeling van rugklachten

In de meeste gevallen wordt rugpijn niet opgelost door een ‘quick fix’. Rugpijn is vaak een samenhang van meerdere factoren zoals: te weinig bewegen, slecht slapen, stress of zelfs ongezond eten. De oplossing is dan ook om te zorgen dat er genoeg dingen worden veranderd naar het positieve zodat de rug weerbaarder wordt. Bijvoorbeeld: Sporten, goede werkplek, goede nachtrust, gezond eten, leuke dingen doen. De lijst van factoren die bijdragen aan een pijnvrije rug is lang. Wij als fysiotherapeuten kunnen samen met u in kaart brengen welke factoren een groot aandeel hebben in je klachten, waardoor je de klachten weg krijgt en op afstand weet te houden. Denk aan: gerichte oefeningen, houdingsadviezen, werkplek veranderingen, enzovoorts.

Fysiotherapeutische begeleiding is erop gericht dat je in toekomst zelf weet wat je moet doen als je weer rugklachten krijgt. Welke bewegingen zijn dan goed, wat kun je beter (tijdelijk) vermijden?

Goed om te weten
  • Lage rugpijn komt veel voor en is meestal niet ernstig.
  • Langdurig een houding aannemen is minder handig, wissel dus veel af.
  • Als je zo gewoon mogelijk blijft bewegen, vergroot je de kans op herstel.
  • Je kunt terecht bij een fysiotherapeut voor informatie, advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen voor je rug.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×