Meniscus / Meniscusklachten

Wat is de Meniscus?

De meniscus is een halvemaanvormige kraakbeenschijf in de knie, die schokken opvangt en stabiliteit biedt. Iedere knie bevat twee menisci: een aan de binnenkant (mediale meniscus) en een aan de buitenkant (laterale meniscus). Deze structuren beschermen het kraakbeen van de knie, verdelen gewrichtsvloeistof en zorgen voor een soepele beweging van het gewricht.

Meniscusklachten?

Meniscusklachten kunnen acuut of degeneratief zijn, acute meniscusklachten ontstaan vaak door een trauma (ongeluk), zoals een verdraaiing van de knie tijdens sportactiviteiten. Degeneratieve klachten zijn meestal het gevolg van slijtage en veroudering van het kraakbeen. Ook langdurige overbelasting, zoals veelvuldig hurken of traplopen, kan leiden tot meniscusproblemen.

Gescheurde Meniscus

Een veelvoorkomende vorm van meniscusklachten is de gescheurde meniscus. Dit kan zowel acuut als degeneratief optreden en vereist vaak specifieke behandelingen. Bij een gescheurde meniscus kan een klein fragment loskomen, wat ernstige slotklachten en bewegingsbeperkingen veroorzaakt. In sommige gevallen is een operatie nodig om het losse fragment te verwijderen of de meniscus te hechten.

Typische symptomen bij meniscus klachten:

  • Pijn aan de binnen- of buitenkant van de knie.
  • Gevoel dat de knie op slot zit (slotklachten).
  • Zwelling en vochtophoping in de knie.
  • Klikkend geluid bij het bewegen van de knie.
  • Moeite met buigen en strekken van de knie.
Meniscusklachten / gescheurde meniscus behandeling bij Fysio-Fit Utrecht
Meniscusklachten / gescheurde meniscus behandeling bij Fysio-Fit Utrecht.

Behandeling bij meniscusklachten

Veel meniscusklachten kunnen zonder operatie worden behandeld, vooral als de knie nog vrij kan bewegen en niet blokkeert. Fysiotherapie kan in veel gevallen dezelfde resultaten opleveren als een operatie.

Oefentherapie:
Oefentherapie richt zich op het versterken van de spieren rondom de knie, verbeteren van de stabiliteit, en vergroten van de mobiliteit. Specifieke oefeningen helpen de knie te stabiliseren en verminderen de kans op herhaling van de blessure.

Mobiliseren (Manuele Therapie):
Mobiliseren door middel van manuele therapie helpt de bewegingsvrijheid van de knie te verbeteren. Dit kan bijzonder effectief zijn bij het verminderen van stijfheid en pijn in het gewricht, en het verbeteren van de functie van de knie.

Medical Taping:
Medical taping kan ondersteuning bieden aan de knie en pijn verminderen. Door de juiste tape-technieken toe te passen, kan de belasting op de meniscus worden verminderd, wat het herstelproces bevordert.

Wanneer is chirurgie nodig?

Als de meniscusklachten niet verbeteren met fysiotherapie of als er sprake is van ernstige slotklachten, kan een operatie noodzakelijk zijn. Een kijkoperatie (arthroscopie) kan uitkomst bieden, waarbij een beschadigd deel van de meniscus wordt verwijderd of gerepareerd. Dit verkort de revalidatieperiode aanzienlijk en helpt verdere knieslijtage te voorkomen.

Tips voor herstel en preventie

  • Vermijd overbelasting: Voorkom langdurige belasting van de knie door regelmatig pauzes te nemen en zware belasting te vermijden.
  • Doe oefeningen: Regelmatige oefeningen die de spieren rondom de knie versterken kunnen helpen om meniscusklachten te voorkomen.
  • Koelen bij zwelling: Bij acute zwelling kan koelen met een coldpack helpen om pijn en zwelling te verminderen.
  • Luister naar je lichaam: Forceer niets en geef je knie de tijd om te herstellen. Raadpleeg bij aanhoudende klachten altijd een fysiotherapeut.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×