MPFL Reconstructie (Mediale PatelloFemorale Ligament)

Het Mediale PatelloFemorale Ligament (MPFL) speelt een cruciale rol in het stabiliseren van de knieschijf, waardoor het risico op ontwrichting vermindert. Letsel aan dit ligament kan optreden na krachtig trauma, zoals bij sportblessures, vooral bij jonge, actieve vrouwen. Een mogelijke behandelingsoptie is de MPFL reconstructie.

Symptomen en Diagnose van MPFL-Letsel

De symptomen van MPFL-letsel kunnen variëren van het gevoel van knie-instabiliteit tot pijn en zwelling na activiteit. Een fysiotherapeut kan een uitgebreid onderzoek uitvoeren om het letsel te diagnosticeren. Die therapeut beoordeelt onder andere de mobiliteit, kracht en flexibiliteit van de knie.

MPFL Reconstructie (Mediale Patellofemoraal Ligament) revalidatie bij Fysio-Fit Utrecht.
MPFL Reconstructie (Mediale Patellofemoraal Ligament) revalidatie bij Fysio-Fit Utrecht.

Behandelingsopties en Revalidatie na MPFL-reconstructie

MPFL-reconstructie is een operatie waarbij het beschadigde ligament wordt vervangen, meestal door een pees uit het eigen lichaam. Na de operatie is het belangrijk om de revalidatie zorgvuldig te volgen. In de eerste weken kunnen krukken nodig zijn voor ondersteuning, gevolgd door looptrainingen en fysiotherapie om de mobiliteit en kracht te herstellen.

Complicaties en Preventie bij Mediaal Patellofemorale Ligament

Complicaties na MPFL Reconstructie (Mediaal PatelloFemorale Ligament) zijn zeldzaam, maar kunnen optreden, zoals infectie of nieuwe patellaluxatie (ontwrichting van de knieschijf ). Het is essentieel om de juiste postoperatieve zorg te volgen en de aanbevelingen van de fysiotherapeut nauwlettend op te volgen. Het voorkomen van letsel aan het MPFL kan soms moeilijk zijn, maar het versterken van de spieren rondom de knie en het vermijden van overmatige belasting kunnen helpen.

Conclusie: Herstel en terugkeer naar activiteit

Een MPFL-reconstructie kan een effectieve behandeling zijn voor knie-instabiliteit veroorzaakt door letsel aan het mediale patellofemorale ligament. Door vroegtijdige diagnose, geschikte behandelingsopties en gerichte fysiotherapie kunnen mensen met MPFL-letsel een succesvol herstel doormaken en hun kniegewricht gezond houden voor de toekomst.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×