Nieuwe specialisatie bij Fysio-Fit Utrecht: Extended scope specialist

Extended scope specialist Fysio-Fit Utrecht
Nieuwe specialisatie: Extended scope specialist

In Nederland is men constant bezig om onze zorg doelmatiger en efficiënter te maken.
Momenteel moet u nog altijd naar de huisarts om doorgestuurd te kunnen worden naar een specialist in het ziekenhuis of voor het aanvragen van een foto of MRI-scan.

Dit zou sneller en zeker ook goedkoper kunnen als een gespecialiseerde fysiotherapeut u zonder tussenkomst van de huisarts kan doorverwijzen. In het buitenland maakt men hiervoor al langer gebruik van een Extended scope specialist.

Een Extended scope specialist is een fysiotherapeut die de opleiding voor Extended scope specialist heeft gevolgd, bovenop een gespecialiseerde Master opleiding.

De Extended scope specialist kan zonder tussenkomst van een huisarts verwijzen naar het ziekenhuis om een foto te laten maken, bloed te laten testen of andere onderzoeken in te zetten. Ook kan deze specialist op fysiotherapeutisch gebied medicatie voorschrijven of injecties in gewrichten zetten.

Onderzoek heeft aangetoond dat in landen waar Extended scope specialisten al werkzaam zijn (o.a. Canada, Engeland, Noorwegen en Australië) positief bijdragen aan doelmatigheid van zorg en patiënttevredenheid.

Het beroepsprofiel is in Nederland nog in ontwikkeling, waardoor verwijzen nog niet mogelijk is. Maar bij Fysio-Fit Utrecht is Tim Räkers nu afgestudeerd als Extended scope specialist om zo gespecialiseerde diagnostiek aan te kunnen bieden.

×