Achillespees blessure

Hoe ontstaat een achillespeesblessure?

‘Achillespeesklachten’ (achillespees blessure) is een overkoepelende term voor klachten rondom de achterzijde van het onderbeen. Deze pees is vernoemd naar Achilles, de Griekse held die overleed aan een pijl in zijn ‘zwakke plek’ de achillespees.

De achillespees zit vast aan de twee kuitspieren. Dit zijn de ‘gastrocnemius’ en de ‘soleus’. De twee spieren vormen samen het begin van de achillespees die aanhecht aan de achterzijde van het hielbeen. 

Pijn / klachten aan deze pees ontstaan over het algemeen geleidelijk. Oorzaak van de geblesseerde achillespees is vaak een stelselmatige overbelasting / ontsteking. Vaak gaat het om toepassen van een piekbelasting zonder een gedegen opbouw of door overgewicht. De blessure kan ook acuut door een misstap ontstaan. 

Achillespees blessure behandeling bij Fysio-Fit Utrecht
Achillespees blessure behandeling bij Fysio-Fit Utrecht

Over het algemeen herstelt de achillespees uit zichzelf, mits men rust houdt en de juiste behandeling toepast.

Bij negeren van de klachten kunnen er kleine beschadigingen ontstaan aan de pees. Wanneer dit geen tijd krijgt om te herstellen kunnen deze kleine beschadigingen uiteindelijk resulteren in een achillespeesonsteking (tendinopathie). 

Is de achillespees overbelast / is er een achillespees ontsteking dan bestaan de klachten voornamelijk uit stijfheid (vooral in de ochtend), verdikking en pijn. Als de pees goed opwarmt door te bewegen zal deze vaak wat minder pijn doen, bewegen na lang stilzitten zal in eerste instantie klachten geven. 

Behandeling van achillespeesblessures:

In eerste instantie wordt er samen met de fysiotherapeut onderzocht wat de oorzaak van de klachten is. Daarna beoordeelt de fysiotherapeut de pees door middel van echografie. Tijdens het maken van deze echo kunnen wij toetsen of het gaat om een peesontsteking (tendinopathie) of een onbeschadigde overbelaste pees. 

Vervolgens zal er een behandelplan gemaakt worden met specifieke oefeningen en eventueel shockwavetherapie.

Afspraak voor een behandeling van een achillespees blessure

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×