Osgood Schlatter

Osgood Schlatter, een veelvoorkomende overbelastingsaandoening, treft voornamelijk jongens tussen 10-16 jaar en meisjes tussen 8-12 jaar. Deze aandoening wordt vaak waargenomen bij kinderen die een snelle groeifase doormaken. De klacht komt vooral voor bij jongens die actief deelnemen aan sportactiviteiten met name hardloop- en springsporten.

Wat is Osgood Schlatter?

Osgood Schlatter, vernoemd naar de pioniers Dokter Osgood en Dokter Schlatter die dit verschijnsel voor het eerst hebben beschreven, manifesteert zich als een irritatie / ontsteking op de aanhechting van de kniepees aan het scheenbeen, precies bij de groeischijf. Het gevolg hiervan is pijn net onder de knie, aan de bovenzijde van het onderbeen, veroorzaakt door overmatige aanmaak van ‘hard weefsel’. Deze klacht ontstaan voornamelijk door (sport)activiteiten waarbij kinderen veel ‘rennen’ en ‘springen’.

Osgood Schlatter behandeling Fysio-Fit Utrecht
Osgood Schlatter behandeling Fysio-Fit Utrecht.

Fysiotherapie bij Osgood Schlatter

Osgood Schlatter is een vrij moeilijk te behandelen aandoening, vooral als de groeischijf bij u kind nog open is. Op het moment dat de groeischijf gesloten / volgroeid is zullen de klachten mogelijk pas definitief verdwijnen.  

Onderstaande methoden kunnen tot die tijd toegepast worden om de (pijn)klachten bij deze aandoening te verminderen:

  • Aanpassing van Sportactiviteiten: Onze (sport)fysiotherapeut kan helpen bij het aanpassen van sportactiviteiten, zelfs tijdelijk stoppen of vertragen, vooral bij rennen en springen, om verdere overbelasting te voorkomen.
  • Opbouwen van Kracht en Stabiliteit: Onze (sport)fysiotherapeuten bieden gerichte oefeningen om de kracht van de kniepees en bijbehorende bovenbeenspieren te herstellen. Dit vermindert het risico op terugkerende klachten.
  • Koeling voor Verlichting: Koelen kan een effectieve manier zijn om pijn te verminderen. 

Verloop

De klachten nemen tijdens de behandeling vaak binnen enkele weken al af waarna het sporten weer rustig opgebouwd kan worden. In sommigen gevallen houden de klachten wel maanden tot soms jaren aan.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×