Patellofemoraal Pijnsyndroom (PFPS)

Wat is Patellofemoraal Pijnsyndroom (PFPS)?

Patellofemoraal Pijnsyndroom, afgekort als PFPS, is een veel voorkomende knieaandoening waarbij irritatie en pijn rondom het gewricht van de knieschijf (Patella) optreedt. Deze aandoening staat ook bekend onder namen zoals ‘Theaterknie Fenomeen’, ‘Retropatellaire Chondropathie’ of ‘Meidenknie’ (voornamelijk omdat het vaak voorkomt bij tienermeisjes in de puberteit). Het onderscheidende kenmerk van ‘Patellofemoraal Pijnsyndroom’ is dat er in tegenstelling tot ‘Retropatellaire Chondropathie’ geen schade aan het kraakbeen zichtbaar is.

Patellofemoraal Pijnsyndroom treft vaker vrouwen dan mannen. PFPS klachten treden op tijdens activiteiten zoals (trap)lopen, fietsen, hurken en bij (langdurig) zitten met gebogen knieën.

Een aantal factoren die druk op (het kraakbeen achter) de knieschijf kunnen vergroten en daardoor PFPS klachten kunnen uitlokken of onderhouden zijn:

  • Overgewicht
  • Overbelasting
  • Zwakke of korte spieren rond de knie
  • Achterste kruisbandletsel
  • Hyperlaxiteit (slappe kapsels rondom het gewricht)
  • Een afwijkende stand van de benen (X-benen of O-benen)
  • Een afwijkingen in de stand van de voet (holvoeten of bolvoeten)

Andere benamingen voor PFPS zijn onder andere Retro-Patellaire Chondromalacie, Chondromalacia Patellae, Chondropathie Patellae en Retro-Patellaire Chondropathie, Theaterknie Fenomeen. De Engelse benaming voor deze aandoening is Patellofemoral pain syndrome.

Patellofemoraal  Pijnsyndroom (PFPS) behandeling bij Fysio-Fit Utrecht.
Patellofemoraal Pijnsyndroom (PFPS) behandeling bij Fysio-Fit Utrecht.

Behandelmethodes bij Patellofemoraal Pijnsyndroom

Oefentherapie: 
Oefentherapie richt zich op het versterken van de spieren rondom de knie en het verbeteren van de kniecontrole, wat essentieel is voor het verminderen van PFPS-symptomen.

Medical Taping: 
Soms kan het aanbrengen van tape (taping) op de knie de pijn verlichten en de stabiliteit verbeteren.

Koelen en NSAID’s: 
Het toepassen van ijs en het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) kunnen tijdelijk verlichting bieden.

Steunzolen: 
In sommige gevallen kan het dragen van aangepaste steunzolen helpen om de druk op de knie te verminderen en de klachten te verlichten bij PFPS.

Echografie voor diagnosestelling

Bij Fysio-Fit Utrecht hebben we echografie tot onze beschikking waarmee we een nauwkeurige diagnose van Patellofemoraal Pijnsyndroom kunnen stellen.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×