Reumatoïde artritis (RA)

Reumatoïde artritis (RA), een chronische ontstekingsziekte die gewrichten aantast, kan leiden tot ernstige pijn, stijfheid en vermoeidheid. RA is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen zijn eigen gewrichten, resulterend in ontstekingen die de gewrichten beschadigen. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en stijfheid, vooral in de handen, voeten en knieën.

Symptomen van Reumatoïde artritis

De symptomen van RA omvatten:

  • Aanhoudende pijn en stijfheid in de gewrichten.
  • Zwelling en warmte rond de aangetaste gewrichten.
  • Vermoeidheid en verminderde spierkracht.
  • Ochtendstijfheid, die vaak enige tijd aanhoudt na het ontwaken.

Oorzaken van RA

De exacte oorzaken van RA zijn nog niet volledig bekend, maar een combinatie van genetische en hormonale factoren (vrouwen lopen bijvoorbeeld drie keer meer kans om de ziekte te ontwikkelen), en omgevingsinvloeden zoals onder andere roken kunnen een rol spelen bij het ontregelen van het immuunsysteem.

Reumatoide Artritis (RA) behandeling bij Fysio-Fit Utrecht
Reumatoide Artritis (RA) behandeling bij Fysio-Fit Utrecht

Behandelingsopties voor RA

Hoewel Reumatoïde artritis niet kan worden genezen, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om symptomen te beheersen en progressie van de aandoening te vertragen. Naast medicamenteuze therapieën (medicijnen gegeven door een arts) kan fysiotherapie een zeer belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de functionaliteit en het verminderen van pijn bij RA-patiënten.

Hoe kan Fysiotherapie helpen?

Oefentherapie

Oefentherapie richt zich op het verbeteren van de mobiliteit, spierkracht en flexibiliteit van de gewrichten. Dit kan patiënten helpen om dagelijkse activiteiten gemakkelijker  / pijnvrijer uit te voeren en de algehele levenskwaliteit te verbeteren.

Tips voor RA-patiënten

  • Leef gezond met regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet.
  • Vermijd stress en zoek manieren om te ontspannen (bijvoorbeeld yoga of meditatie).
  • Stop met roken, aangezien dit de symptomen van Reumatoïde artritis kan verergeren.
  • Zorg voor regelmatige controle en opvolging door een reumatoloog en fysiotherapeut.
  • Door gebruik te maken van een combinatie van medicijnen en fysiotherapie kunnen RA-patiënten hun symptomen effectief beheren en een actief en gezond leven leiden. Raadpleeg altijd een specialist voor een individueel behandelplan dat past bij jouw specifieke behoeften en situatie.

Vergoeding vanuit basisverzekering

Langdurige oefentherapie voor mensen die ernstig beperkt worden door Reumatoïde artritis wordt vergoed uit de basisverzekering vanaf de eerste behandeling en zonder maximum aan het aantal behandelingen.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×