Schouder Impingement

Schouder impingement (een inklemming van bepaalde ‘structuren’ in het schoudergewricht) kan leiden tot ernstige pijn in (en beperkingen bij het bewegen van) de schouder. Bij Fysio-Fit Utrecht bieden we effectieve fysiotherapiebehandelingen aan om patiënten te helpen herstellen en weer actief te worden.

Wat is Schouder Impingement?

Schouder impingement treedt op wanneer de Rotator Cuff pezen of de slijmbeurs in de schouder beschadigd, gezwollen en geïrriteerd raken. Deze zwelling verkleint de ruimte tussen het acromion (schouderdak) en het bovenarmbot, wat leidt tot compressie en inklemming van deze structuren tijdens bepaalde armbewegingen, zoals het optillen van de arm. Impingement kan worden veroorzaakt door overbelasting, specifieke incidenten of anatomische afwijkingen zoals artrose.

Schouder Impingement Fysio-Fit Utrecht
Schouder Impingement behandeling bij Fysio-Fit Utrecht

Sporten en Impingement Schouder

Schouder impingement komt vaak voor in sporten zoals honkbal, zwemmen, tennis, gewichtheffen en kanoën. Anatomische afwijkingen, zoals de vorm van het acromion, vergroten het risico op deze aandoening.

Bijdragende factoren voor Schouder Impingement

Naast de genoemde oorzaken zijn er andere bijdragende factoren, zoals gewrichtsstijfheid, schouderinstabiliteit, spierstrakte, slechte houding, verkeerde training, inadequate warming-up, spierzwakte, spierdisbalans, verkeerde (sport)techniek en onvoldoende revalidatie na eerdere schouderblessures.

Klachten & Symptomen

Mensen met schouder impingement ervaren pijn aan de schoudertop, voorkant, achterkant en buitenkant, soms uitstralend naar de bovenarm en elleboog. Pijn treedt op bij bewegingen die de pezen of slijmbeurs belasten, zoals optillen, boven het hoofd werken, reiken, draaien, tillen, duwen, trekken of liggen op de aangedane zijde.

Diagnose van impingement schouder

Een fysiotherapeut (of arts) kan de diagnose stellen, vaak met behulp van echografie. In sommige gevallen zijn aanvullende medische onderzoeken zoals MRI, RX-scan of CT-scan nodig voor bevestiging en uitsluiting van eventuele andere aandoeningen.

Behandeling van Schouder Impingement

Oefentherapie
Verbeteren van kracht, houding en flexibiliteit (o.a. stretchen).

Manuele therapie
Gewricht mobilisaties en manipulatie voor het verminderen van de pijn en het herstellen van de (schouder)beweging.

Dry Needling / Triggerpointtherapie
Wij zijn ook gespecialiseerd in Dry Needling, dit is het prikken van dunne naalden in ’triggerpoints’ om pijn te verlichten.

Medical taping
Wij maken gebruik van medical taping technieken om uw schouder te ondersteunen en stabiliseren bij schouder impingement.

Shockwave
Shockwave therapie gebruikt ‘schokgolven’ (door middel van akoestische trillingen / geluidsgolven) om pijn te verminderen en de genezing te bevorderen.

Medicatie
Soms wordt fysiotherapie gecombineerd met medicamenteuze behandeling (voorgeschreven door een arts) om de genezing te versnellen.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×