Schouder uit de kom /Arm uit de kom

Een schouder uit de kom, ook wel bekend als een schouderluxatie of arm uit de kom, kan een pijnlijke en beperkende aandoening zijn. Hier bespreken we wat een schouder uit de kom is, wat de oorzaken ervan zijn en hoe fysiotherapie kan helpen bij de behandeling en het herstel hiervan.

Wat is een schouder uit de kom?

Het schoudergewricht is een complex gewricht dat bestaat uit een kop (het ronde uiteinde van de bovenarm) en een kom (gelegen in het schouderblad). Deze complexe structuur zorgt voor de beweeglijkheid van de schouder in bijna alle richtingen. Belangrijke structuren zijn onder andere het schouderblad, bovenarm, sleutelbeen, labrum met gewrichtskapsel, ligamenten en spieren die samen zorgen voor stabiliteit en beweging.

Oorzaken van een schouder uit de kom

Een schouder uit de kom kan optreden als gevolg van verschillende situaties, waarbij trauma een van de meest voorkomende oorzaken is. Grote krachten tijdens beweging, botsing of val kunnen de kop van de bovenarm uit de kom duwen, vaak met uitrekking van schouderstructuren tot gevolg. Bepaalde sporten zoals bijvoorbeeld rugby, voetbal, skiën, hockey, volleybal en basketbal geven meer kans op een arm uit de kom.

Schouder uit de kom / arm uit de kom / schouderluxatie behandeling en revalidatie bij Fysio-Fit Utrecht.
Schouder uit de kom / arm uit de kom behandeling en revalidatie bij Fysio-Fit Utrecht.

Daarnaast kan langdurige overbelasting, zoals bij bovenhandse sporten, leiden tot geleidelijke uitrekking van het kapsel en de banden wat de schouder instabieler maakt. Bovenhandse sporten zijn o.a. honkbal, volleybal, handbal, basketbal, zwemmen, waterpolo, badminton en tennis.

Symptomen van schouderinstabiliteit

Schouderinstabiliteit kan variëren van gedeeltelijke (subluxatie) tot totale (totale luxatie) uit de kom schieten van de schouderkop. Symptomen omvatten een gevoel van krachtverlies, pijn, zwelling, verdoofdheid en verkleuring. Het beïnvloedt de beweging van de schouder en veroorzaakt ongemak.

Hoe ziet het traject bij de fysiotherapeut eruit na repositie?

De ‘repositie’ (terugplaatsing van de schouder) zal in eerste instantie worden uitgevoerd door een arts / of op de SEH (Spoedeisende Hulp). Het behandeltraject (revalidatie) daarna, door ons, richt zich op het vergroten van de beweeglijkheid en de stabiliteit van de schouder en het versterken van de spieren eromheen. In de eerste fase wordt de schouder voorzichtig belast.

Na verloop van tijd worden spierversterkende oefeningen geïntroduceerd om de spiercontrole te verbeteren en de stabiliteit van het gewricht te vergroten. Het revalidatieproces duurt meestal zes tot acht weken. Onze (sport)fysiotherapeuten werken samen met jou om een persoonlijk behandelplan op te stellen en begeleiden je naar een volledig herstel.

Medical taping:
Bij deze schouderklacht kan het aanbrengen van medical tape over de M. Deltoideus spier van de schouder ook een goede toepassing zijn. Dit zorgt voor directe pijnverlichting, geeft een stabiel gevoel en maakt beter functioneren tijdens dagelijkse werkzaamheden weer mogelijk. Medical taping kan tevens zeer goed helpen tijdens het sporten bij mensen met een verhoogd risico op een schouderluxatie.

Beslissen over een operatie na schouderluxatie

Niet iedereen met een schouderluxatie heeft een operatie nodig. Fysiotherapie is vaak afdoende bij het behandelen van schouderinstabiliteit. Als de kop weer in de kom zit, herstelt het gewricht zich over het algemeen vanzelf. Dit herstel is niet altijd volledig. In dat geval blijven instabiliteitklachten bestaan en als er na zes maanden onvoldoende verbetering is kan een operatie noodzakelijk zijn.

Zelf werken aan schouderstabiliteit

Als je na een schouderluxatie klachten blijft ervaren, is het belangrijk om je schouder te trainen om herhaling te voorkomen. Fysiotherapie bij arm uit de kom kan je hierbij helpen door specifieke oefeningen aan te bieden die gericht zijn op het versterken van de schouderspieren en het verbeteren van de stabiliteit van het gewricht.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Log direct in voor het maken van een online afspraak. Heeft u liever persoonlijk contact, neem dan telefonisch contact op. U kunt ook een e-mail sturen naar: receptie@fysiofit-utrecht.nl.

×