Schouderklachten

Symptomen van schouderklachten:

De pijn en klachten bevinden zich meestal rond het schoudergewricht maar kunnen ook uitstralen naar het schouderblad, de oksels, de nek of eventueel verder door naar uw arm, elleboog of uw vingers. Door de pijn(klachten) heeft u problemen met de mobiliteit van uw arm.

De klachten die u kunt ervaren zijn:

  • Pijn
  • Instabiliteit
  • Verminderde mobiliteit
  • Tintelingen
  • Stijfheid
  • Doof gevoel
Schouderklachten / schouderpijn behandeling bij Fysio-Fit Utrecht
Schouderklachten behandeling bij Fysio-Fit Utrecht.

Oorzaak van schouderpijn

De oorzaak van schouderklachten kan specifiek of aspecifiek zijn. Bij specifieke klachten is er een duidelijk aantoonbare of benoembare medische oorzaak voor de pijn. Bij aspecifieke klachten is deze er duidelijke oorzaak er juist niet. 

De meest voorkomende ‘specifieke’ oorzaken van schouderpijn kunnen zijn:

Schouderinstabiliteit

Bij schouderinstabiliteit heeft de kop van het schoudergewricht een te grote bewegingsvrijheid heeft ten opzichte van de kom. Daardoor bestaat de kans dat de schouder uit de kom schiet.

Frozen shoulder

Een frozen schoulder is een stijve schouder, de letterlijke vertaling uit het Engels is ‘bevroren schouder’. De beweging van het schoudergewricht is beperkt in alle richtingen. Een ontsteking van het gewrichtskapsel veroorzaakt deze beperking.

Slijmbeursontsteking

Een slijmbeurs is een ‘stootkussentje’ op bot delen die uitsteken. Deze slijmbeurs in uw schouder kan ontstoken raken wat zeer pijnlijk kan zijn bij het heffen van de arm. Daarnaast is de huid rood, voelt deze warm aan en kan er een zwelling ontstaan.

Peesontsteking / gescheurde pees

Tendinitis komt vaak door overbelasting, trauma of slijtage maar kan ook samenhangen met een reumatische ziekte.

Beknelde zenuw

Door een zenuwbeklemming kunnen signalen via de zenuw niet meer goed doorgegeven worden aan ons lichaam. Dit veroorzaakt onder andere tintelingen een verdoofd gevoel en een scherpe schouderpijn.

Fysiotherapie bij pijn in de schouder

De oorzaak van schouderklachten is vaak een verkeerde lichaamshouding, bijvoorbeeld lang in dezelfde houding achter een computer zitten. Stress en spanning zijn ook vaak de oorzaak dat uw schouderspieren ‘verkrampen’. Een andere oorzaak is slijtage of artrose. Onze fysiotherapiepraktijk biedt daarom verschillende behandelmethoden aan voor de verschillende oorzaken van uw schouderklachten

Voorbeelden van specialistische fysiotherapie behandelingen bij schouderklachten zijn:

Oefentherapie

De stabiliteit en mobiliteit van het schoudergewricht wordt verbeterd, uit onderzoek blijkt dat dit kan bijdragen aan het herstel en het verminderen van pijnklachten. 

Dry-needling

De dry-needling methode is gericht op het uitschakelen van ’triggerpoints’. Deze triggerpoints zijn kleine verhardingen in uw spieren (pijnpunten en knopen) die voor schouderpijn kunnen zorgen. Kleine naalden stimuleren deze pijnpunten waardoor de doorbloeding verbeterd en het herstel sneller gaat.

Shockwave therapie

Shockwave therapie (ook wel ‘Extracorporale Shockwave Therapie’ of ‘ESWT’ genoemd) is een behandeltechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van ‘schokgolven’. De krachtige trillingen van deze drukgolf worden door een behandelkop nauwkeurig gericht op de pijnlijke plek in het lichaam. De drukgolf zorgt ervoor dat het lichaam wordt aangezet tot het activeren van lichaamseigen genezing van de schouderklachten. 

Manuele therapie

Manuele therapie is een speciale methode binnen de fysiotherapie die zich vooral richt op de behandeling van gewrichten. Een manueel therapeut kijkt naar de bewegingsvrijheid van het hele lichaam en richt zich niet alleen op de schouder.

Medical taping

Bij Medical taping wordt door middel van elastische tape het spierstelsel ondersteunt waardoor de genezing en circulatie worden bevorderd.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×