Schouderklachten? Welke mogelijkheden biedt echografie?

Schouderklachten Fysiotherapie Fysio-Fit Utrecht
Echografie bij Schouderklachten

Een schouderklacht is één van de meest voorkomende musculoskeletale klachten binnen de fysiotherapie. Veel schouderklachten kunnen gepaard gaan met o.a. pees en slijmbeurs klachten. De meest voorkomende lokatie van een schouderklacht is tussen het schouderdak (acromion) en de kop van de schouder (caput). Deze ruimte wordt de subacromiale ruimte genoemd.
Dit type schouderpijn wordt gekenmerkt door pijn in de schouder en/of bovenarm die zonder duidelijke reden geleidelijk aan ontstaat. Bij activiteiten boven schouderhoogte kan deze pijn toenemen.

Echo
Recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat naast het fysiotherapeutisch onderzoek echografie een duidelijker beeld kan geven van het probleem. Hierdoor kan de prognose beter bepaald worden.
Bij patiënten van 40 jaar en ouder wordt bij schouderklachten een echo geadviseerd, omdat bij de meerderheid van deze groep een subacromiale aandoening is vast te stellen.
Echografie kan ook worden ingezet om patiënten gerust te stellen, zeker wanneer er sprake is van ongunstige prognostische factoren. Denk aan (ernstige) pijn die al lange tijd bestaat. Door middel van aanvullend echografisch onderzoek kan een meer gerichte behandelkeuze of training ervoor zorgen dat het fysiotherapeutisch handelen een stuk efficiënter en sneller kan verlopen.

×