Shin Splints

Shin splints, ook bekend als Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS), is een veelvoorkomende blessure die optreedt bij hardlopers en andere atleten. Deze klacht kenmerkt zich door pijn aan de voorkant van het onderbeen, langs de binnenkant van het scheenbeen. Fysiotherapie is een zeer effectieve behandelingsoptie voor mensen die lijden aan deze aandoening.

Wat is Shin splints?

Shin splints (ook wel springschenen of Periostitis genoemd) ontstaat door overbelasting van de spieren, pezen en botten in het onderbeen. Activiteiten zoals hardlopen, springen en snel stoppen en draaien kunnen de aandoening veroorzaken. De symptomen zijn pijn en gevoeligheid langs het scheenbeen, wat kan leiden tot moeilijkheden bij het lopen en sporten.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij Shin Splints?

Fysiotherapie biedt verschillende behandelingstechnieken om mensen met Shin splints te helpen. Onze fysiotherapeut zal de pijn beoordelen en een grondige diagnose stellen om de oorzaak van deze klacht vast te stellen. Dit helpt bij het bepalen van het meest effectieve behandelplan. Indien nodig wordt er bij het stellen van de diagnose gebruik gemaakt van Echografie. 

Shin splints behandeling bij Fysio-Fit Utrecht
Shin splints behandeling bij Fysio-Fit Utrecht.

Behandelingstechnieken bij Shin Split:

  • Oefeningen en revalidatie: Onze fysiotherapeut zal specifieke oefeningen aanbevelen om de spieren en pezen in het onderbeen te versterken. 
  • Dry needling: Dry needling zorgt ervoor dat de spieren, die aanhechten op het scheenbeenvlies, ontspannen.
  • Shockwave therapie: Shockwave therapie gebruikt ‘schokgolven’ (door middel van geluidsgolven / akoestische trillingen) om pijn te verminderen en genezing te bevorderen bij Shin splints.
  • Manuele therapie:  Manuele therapie werkt onder andere door mobilisatie van de beengewrichten waarbij tegelijk de rek van de betrokken spieren wordt bevorderd.
  • Loopanalyse: De fysiotherapeut kan de loopstijl en de techniek van de patiënt analyseren en verbeteren om eventuele problematische bewegingspatronen te identificeren die de Shin splints kunnen veroorzaken. Op basis hiervan stellen we corrigerende maatregelen voor en oefeningen. Ook adviseren we over een opbouwschema om weer blessurevrij te starten met hardlopen.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×