Skiduim

Een skiduim, ook wel bekend als een ‘gamekeeper’s thumb’ of ‘skier’s thumb’, is een blessure aan de gewrichtsband van de duim . 
Deze verwonding treedt vaak op bij activiteiten waarbij de duim plotseling naar buiten buigt, zoals bij een val tijdens het skiën of een harde impact tijdens het sporten. De gewrichtsband aan de binnenzijde van de duim raakt beschadigd (een verrekking of het scheuren hiervan) soms kan er zelfs een stukje bot meekomen). 

In de volksmond wordt dit letsel ‘Skiduim’ genoemd maar de professionele benaming voor deze blessure is ‘ligamentum collaterale ulnare letsel’.

Skiduim, Gamekeeper's thumb, Skier's thumb behandeling bij Fysio-Fit Utrecht
Skiduim, Gamekeeper’s thumb, Skier’s thumb behandeling bij Fysio-Fit Utrecht

Symptomen van een skiduim zijn:

  • Pijnlijke binnenkant van de duim (eventueel een blauwe verkleuring op deze plek).
  • Het verlies van kracht in de duim.
  • Pijn bij het zetten van kracht zoals bij vast- of losdraaien van een deksel
  • Er kan sprake zijn van zwelling aan de binnenzijde van de duim (MCP-1 gewricht), vooral bij trauma.
  • De duim beweegt, na volledige scheuring, verder naar buiten dan normaal (volledige ruptuur).
  • Het duimgewricht voelt instabiel aan.

Hoe Fysiotherapie kan helpen bij een Ski duim

Vaak onderzoekt een arts de duim als eerste. Bij een acute klacht, bijvoorbeeld na een trauma kan er op de SEH (Spoedeisende Hulp) een foto genomen worden om een breuk van de duim (of het eventueel loskomen van een stukje bot bij het scheuren van de gewrichtsband) uit te sluiten.

Het proces van de fysiotherapeut begint daarna met een diagnose en evaluatie van de skiduim. Dit omvat het bepalen van de ernst van de blessure en het vaststellen van de beste behandelingsaanpak. 

Eventuele behandelmethoden kunnen zijn:

Oefentherapie en Mobilisatie
Wij zullen aangepaste oefeningen geven en eventueel mobilisatietechnieken uitvoeren om de duim te versterken en de mobiliteit te verbeteren. Deze oefeningen helpen bij het herstel van de skiduim en voorkomen verdere schade.

Medical taping
Bij een lichte verrekking van de pees is het aanbrengen van (medical) tape vaak voldoende.

Spalken en Bescherming
Bij ernstige verrekking kan een spalk worden voorgeschreven om de duim te stabiliseren en de genezing te bevorderen. Wij zullen instructies geven voor het gebruik ervan. De spalk zal drie tot vier weken gedragen moeten worden.

Revalidatie
Fysio-Fit Utrecht biedt functionele ook revalidatieprogramma’s aan die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van de patiënt bij skiduim klachten. Dit omvat het herstellen van de kracht en beweeglijkheid van de duim om terug te keren naar normale dagelijkse activiteiten.

Conclusie

Een ski duim kan een pijnlijke en beperkende blessure zijn, maar met de juiste fysiotherapie behandeling is volledig herstel mogelijk.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×