Spanningshoofdpijn / hoofdpijn

(Spannings)hoofdpijn behandeling bij Fysio-Fit Utrecht

Hoofdpijn is een vervelende klacht waar we waarschijnlijk allemaal wel eens last van hebben in lichte of zwaardere vorm. Veel voorkomende types hoofdpijn zijn: spanningshoofdpijn (Tension Type Headache /TTH), hoofdpijn die ontstaat door nekklachten (Cervicogene hoofdpijn) en migraine.
Spanningshoofdpijn herken je door een drukkend of knellend gevoel aan beide zijden van je hoofd, deze matige tot intense hoofdpijn kan na een paar minuten over zijn maar kan ook dagen duren.

Spanningshoofdpijn hoofdpijn
Hoofdpijn: steken in je hoofd, een bonzend, drukkend of knellend gevoel aan beide zijden van je hoofd…

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die ontstaat vanuit de nek, daarom gaat dit vaak gepaard met een bewegingsbeperking in de nek. Door te drukken op de nek kan de hoofdpijn opgewekt worden, er kunnen dan eventueel ook, aan dezelfde zijde als de hoofdpijn, uitstralingen in de schouder en/of arm voelbaar zijn. Cervicogene hoofdpijn ofwel nek gerelateerde hoofdpijn kan ook in stand worden gehouden door triggerpoints (kleine spiervezels die vast en verkrampt in elkaar zitten).

Migraine herken je aan een terugkerende eenzijdige hoofdpijn die 4 tot 72 uur duurt. Deze hoofdpijn is pulserend en verergert bij inspanning. Daarnaast gaat het vaak gepaard met misselijkheid en/of overgevoeligheid voor licht en geluid.

Hoe ontstaat spanningshoofdpijn / hoofdpijn?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk;

  • Stress
  • Vermoeidheid
  • Klemmen, knarsen (bruxisme) van het gebit of kaak
  • Onvoldoende herstelde nekklachten (na trauma)
  • Overmatig medicijn of alcoholgebruik
  • Slecht zicht
  • Griep, verkoudheid

Hoofdpijnklachten voorkomen

Het liefst voorkomen we spanningshoofdpijn klachten, dat kan je doen door te zorgen voor voldoende rust en ontspanning, frisse lucht in huis en tussen de kantooruren door in beweging te komen.

Hoe ziet de behandeling voor hoofdpijn eruit?

Indien u bij ons onder behandeling komt kunt u het volgende verwachten. Tijdens een intake gesprek nemen we de door u ingevulde vragenlijst door waarop aanvullende vragen door de fysiotherapeut gesteld zullen worden, denk hierbij ook aan eventuele slaapproblemen of psychosomatische oorzaken van de klacht. Middels een aansluitend onderzoek zal er in samenspraak met u bepaald worden hoe het behandeltraject daarna eruit gaat zien. Deze behandeling kan zich richten op nek en/of kaakgebied, waarbij ook wordt gekeken naar uw houding en gebitgewoontes die eventuele triggerpoints in stand zouden kunnen houden.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×