Spondylose

Spondylose (Spondylosis), ook wel bekend als wervelslijtage of artrose van de wervelkolom, is een veelvoorkomende aandoening die vooral bij mensen van 50 jaar en ouder optreedt. Het veroorzaakt pijn en ongemak in de nek of rug, wat kan leiden tot beperkingen in het dagelijks leven. 

Wat is Spondylose en wat zijn de symptomen?

Deze klacht is een vorm van artrose die de wervels en tussenwervelschijven van de wervelkolom aantast, vooral in de bewegende delen. Spondylose veroorzaakt pijn die uitstraalt naar andere delen van het lichaam, afname van kracht en soms problemen met de blaascontrole.

Er zijn verschillende typen Spondylose (afhankelijk van het gedeelte van de wervelkolom waar de klacht zich manifesteert):

  • Cervicale Spondylose: Deze vorm van Spondylose treft de nekwervels, wat de meest voorkomende variant is. Het resulteert in symptomen die specifiek gerelateerd zijn aan de nekregio.
  • Thoracale Spondylose: Bij deze variant worden de wervels van de thorax, oftewel de borstwervels, aangetast. De klachten zijn doorgaans minder ernstig in vergelijking met de cervicale en lumbale variant van wervelslijtage.
  • Lumbale Spondylose: Deze vorm beïnvloedt de wervels van de lendenwervelkolom, dat is het gebied tussen de ribben en het bekken. Typische symptomen zijn gerelateerd aan de onderrug.
  • Spondylose in combinatie met Radiculopathie: Dit is een complexere vorm waarbij niet alleen de wervelkolom wordt aangetast, maar ook de zenuwwortels die vanuit het ruggenmerg vertakken. Dit leidt tot symptomen zoals uitstralende pijn naar de ledematen, verminderde kracht en gevoelsverlies. De specifieke symptomen variëren afhankelijk van de aangetaste zenuw.
Spondylose (Spondylosis) behandeling (wervelslijtage / artrose van de wervelkolom) bij Fysio-Fit Utrecht.
Spondylose (Spondylosis) behandeling (wervelslijtage / artrose van de wervelkolom) bij Fysio-Fit Utrecht.

Diagnose en Oorzaken

Een gewone röntgenfoto kan veranderingen in de wervelkolom detecteren, terwijl een MRI nodig is om eventuele zenuwbeknelling te identificeren. De belangrijkste oorzaak van Spondylose is slijtage door ouderdom, hoewel de aandoening ook kan voorkomen bij jongere mensen door bijvoorbeeld een aangeboren afwijkingen of door overbelasting.

Behandelopties bij Spondylose

Spondylose kan niet volledig genezen. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten en de functionaliteit te verbeteren. Naast medicatie en chirurgie is fysiotherapie een essentieel onderdeel van de behandeling van Spondylosis.

Fysiotherapie: 

Fysiotherapie richt zich op het verminderen van pijn, het verbeteren van spierkracht en mobiliteit en het aanleren van goede houdings- en bewegingspatronen. Het omvat vaak oefentherapie.

Manuele Therapie: 

Naast fysiotherapie / oefentherapie kan manuele therapie ook een zeer gunstig effect hebben bij de behandeling van Spondylose. Manuele therapie omvat verschillende technieken, een gespecialiseerde Manueel therapeut past mobilisaties en manipulaties toe. Deze technieken verbeteren de bewegelijkheid en helpen de pijn te verminderen.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×