Subacromiaal Pijnsyndroom (SAPS)

Wat is Subacromiaal Pijnsyndroom (SAPS)

Subacromiaal Pijnsyndroom, vaak afgekort als SAPS, is een pijnlijke aandoening die zich manifesteert als een ontsteking van de slijmbeurs (bursa = een met vocht gevuld kussentje tussen een pees en een bot) en / of de pezen van de schouder (tendinose), met name de rotator Cuff-pezen en soms de lange bicepspees. Andere oorzaken van SAPS kunnen kleine scheurtjes in pezen vanwege ouderdom en / of kalkafzetting in één of meer van de pezen van de rotator Cuff (tendinitis calcarea) zijn. Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en treedt meestal op vanaf het 40ste levensjaar……

Bij SAPS leidt de ontsteking tot zwelling, waardoor de ruimte tussen de schouderkop en het schouderdak kleiner wordt. Dit resulteert in beperkte bewegingsvrijheid en pijn in de schouder, wat dagelijkse activiteiten bemoeilijkt.

Subacromiaal pijnsyndroom (SAPS) behandeling bij Fysio-Fit Utrecht
Subacromiaal pijnsyndroom (SAPS) behandeling bij Fysio-Fit Utrecht

Behandelingsopties

De behandeling van SAPS omvat verschillende benaderingen. 

  • Oefeningen: Onze fysiotherapeuten stellen op maat gemaakte oefenprogramma’s op om de spieren rond de schouder te versterken en de stabiliteit te verbeteren.
  • Manuele Therapie: Door middel van hands-on technieken helpen we bij het verbeteren van de mobiliteit en het verminderen van pijn in het schoudergewricht.
  • Houdingscorrectie: We werken aan het verbeteren van de houding om overmatige druk op de schouder te verminderen en herhaling van SAPS te voorkomen.
  • Educatie: Patiënten worden voorgelicht over de aandoening en krijgen advies over hoe ze hun schouder in het dagelijks leven kunnen beschermen.

In sommige gevallen kan een arts ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s) voorschijven en kan rust een positief effect hebben. Bovendien kan een injectie met een ontstekingsremmer soms verlichting bieden.

Voordelen van Fysiotherapie bij SAPS

  • Pijnverlichting: Onze fysiotherapeuten gebruiken diverse technieken om pijn te verminderen, zoals mobilisatie en massage.
  • Spierversterking: Specifieke oefeningen kunnen de spieren rond de schouder versterken en stabiliseren om herhaling van klachten te voorkomen.
  • Bewegingsherstel: Fysiotherapie bevordert het herstel van de bewegingsvrijheid in de schouder, zodat u uw dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken.
  • Houdingsadvies: We bieden begeleiding bij het verbeteren van uw houding om overbelasting van de schouder te voorkomen.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Log direct in voor het maken van een online afspraak. Heeft u liever persoonlijk contact, neem dan telefonisch contact op. U kunt ook een e-mail sturen naar: receptie@fysiofit-utrecht.nl.

×