Syndroom van Tietze (Costochondritis)

Het Syndroom van Tietze, ook wel bekend als Costochondritis, is een aandoening die pijnklachten rond het ribkraakbeen veroorzaakt. In Nederland lijden ongeveer 5.000 mensen aan deze aandoening. Tietze is geen levensbedreigende aandoening, fysiotherapie kan helpen bij het verlichten van de symptomen en het bevorderen van herstel.

Wat is het Syndroom van Tietze (Costochondritis)?

Het Syndroom van Tietze is een niet-bacteriologische ontsteking van het ribkraakbeen, wat leidt tot aanhoudende pijnklachten en gevoeligheid in het borstgebied. Het kan worden verward met hartproblemen, wat angst en stress kan veroorzaken bij patiënten. De oorzaak van deze aandoening is niet duidelijk. Costochondritis komt in alle leeftijdsgroepen voor bij zowel mannen als vrouwen.

Syndroom van Tietze (Costochondritis) behandeling Fysio-Fit Utrecht
Syndroom van Tietze (Costochondritis) behandeling Fysio-Fit Utrecht.

Geen Antibiotica Behandeling

Het Syndroom van Tietze is niet te behandelen met antibiotica, omdat het geen bacteriële infectie is. In plaats daarvan richt de fysiotherapie behandeling zich op het verminderen van ontstekingen en pijnklachten.

Rol van Fysiotherapie bij het Syndroom van Tietze

Houding en Beweging

Een goede houding speelt een cruciale rol bij het Syndroom van Tietze. Onze fysiotherapeuten bij Fysio-Fit Utrecht kunnen patiënten helpen bij het identificeren van houdingsproblemen die de aandoening kunnen verergeren. Door middel van gerichte oefeningen en advies kunnen patiënten leren hoe ze hun houding kunnen verbeteren en de druk op het ribkraakbeen kunnen verminderen.

Ademhalingsoefeningen

Stress en angst kunnen de pijn bij het Syndroom van Tietze verergeren. Fysiotherapie omvat onder andere ademhalingsoefeningen, zoals de buikademhaling, die de patiënten kunnen helpen omgaan met stress en angst. Diepe ademhaling ontspant de borstspieren en vermindert de druk op het ribkraakbeen, en daardoor de pijn.

Specifieke Oefeningen

Ook kunnen wij patiënten helpen bij het uitvoeren van specifieke oefeningen die de borstspieren en de omliggende spieren versterken. Sterkere spieren bieden betere ondersteuning aan het ribkraakbeen en verminderen daardoor de pijnklachten.

Ontstekingsremmende pijnmedicatie bij Costochondritis

Fysiotherapie kan ook worden aangevuld met ontstekingsremmende pijnmedicatie, voorgeschreven door een arts, om de pijn te beheersen en het herstelproces te bevorderen.

Conclusie

Het Syndroom van Tietze (Costochondritis) kan een pijnlijke en belemmerende aandoening zijn maar is niet levensbedreigend. Fysiotherapie bij Fysio-Fit Utrecht kan een waardevolle rol spelen bij het verminderen van pijnklachten, het bevorderen van herstel en het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven. Met behulp van specifieke oefeningen, ademhalingstechnieken en aandacht voor houding, kunnen patiënten hun symptomen onder controle houden en weer actief en comfortabel leven.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×