Tandenknarsen en kaakklemmen

Fysiotherapie bij tandenknarsen en kaakklemmen (bruxisme) bij Fysio-Fit Utrecht

Wist je dat 20% tot 30% van de volwassenen wel eens met de kaken klemt of de tanden knarst (bruxisme)? Tandenknarsen en kaakklemmen kunnen bijdrage aan schade aan het gebit, kaakklachten, oorpijn, oorsuizen (tinnitus) en hoofdpijnklachten.

Tandenknarsen en kaakklemmen Fysio-Fit Utrecht
Tandenknarsen en kaakklemmen gebeuren vaak onbewust en komen voornamelijk ’s nachts voor.

Wat is bruxisme?

Men spreekt van bruxisme als er sprake is van het krachtig over elkaar schuiven van de tanden en kiezen of het krachtig op elkaar klemmen van de kaken. Kaken klemmen gebeurt vaak onbewust gedurende de dag terwijl knarsetanden vaker in de nacht gebeurt. Een pijnlijke kaak of een zeurende, constante hoofdpijn wanneer je wakker wordt kunnen symptomen hiervan zijn. Tandenknarsen komt vaak voor, bij zowel jonge kinderen als bij volwassenen. Bij jonge kinderen kunnen deze gewoontes trouwens weer spontaan verdwijnen.

Hoe ontstaat tandenknarsen en kaakklemmen?

Deze parafuncties (inefficiënte mondgewoontes) komen vaak voort uit frustratie, verdriet of stress. Andere fysiologische en biologische factoren die mee lijken te spelen zijn verstoorde ademhaling tijdens het slapen door obstructie of slaapproblematiek. Externe oorzaken kunnen liggen in medicijn-, alcohol-, cafeïne- en drugsgebruik en/of door roken. Er is vaak niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen; meestal spelen meerdere factoren hierbij een rol.

Behandeling bij tandenknarsen en kaakklemmen bij Fysio-Fit Utrecht

Het eerste behandeldoel is het bewust worden van de ‘inefficiënte’ mondgewoontes, hierna is het van belang dit gedrag te beïnvloeden. Er zal ook informatie gegeven worden over de invloed van stress en hoe dit de klachten in stand houdt. Daarna zal de mobiliteit van de nek en rug beoordeeld worden en waar mogelijk zullen daar aanvullende oefeningen voor gegeven worden. Daarnaast kan je Orofaciaal fysiotherapeut / Kaakfysiotherapeut je helpen met specifieke oefeningen voor het kaakgebied.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×