Thoracic Outlet Syndroom (TOS) / Schoudergordelsyndroom

Het Thoracic Outlet Syndroom (TOS), ook bekend als het schoudergordelsyndroom of TOS syndroom, omvat een aantal aandoeningen die ontstaan door beknelling van de ‘vaatzenuwbundel’ in het schoudergebied. Deze bundel bestaat uit een slagader, ader en zenuwknoop. De klachten, zoals pijn en functieproblemen in nek, schouder en arm, treden vooral op bij het heffen van de arm. 

Oorzaken van Thoracic Outlet Syndroom

Verschillende structuren, zoals de Scalenus driehoek (boven de eerste rib), Costoclaviculaire ruimte (onder het sleutelbeen) en Pectoralis minor ruimte (onder de kleine borstspier) kunnen de vaatzenuwbundel in het schoudergebied beknellen. Herhaalde bewegingen (overbelasting), trauma (ongeval) of toename van spiermassa zijn vaak de boosdoeners. De klacht komt vooral voor bij bepaalde beroepen en na ongevallen.

Thoracic Outlet Syndroom (TOS) / Schoudergordelsyndroom behandeling bij Fysio-Fit Utrecht
Thoracic Outlet Syndroom (TOS) / Schoudergordelsyndroom behandeling bij Fysio-Fit Utrecht.

Verschillende Subtypen van TOS syndroom

TOS kent neurogene (NTOS = beklemming van de zenuwbundel), veneuze (VTOS = beklemming van de ader) en arteriële (ATOS = beklemming van de slagader) varianten. De behandeling varieert afhankelijk van het subtype, met name bij NTOS speelt fysiotherapie een belangrijke rol.

Behandeling van het schoudergordelsyndroom

Fysiotherapie richt zich voornamelijk op:

Verbetering van Houding: 
Specifieke oefeningen corrigeren spierzwakte of -sterkte, verminderen zenuwbeknelling en verlichten klachten.

Beweeglijkheid van Gewrichten: 
Mobilisatietechnieken (door middel van manuele therapie) vergroten de beweeglijkheid in borst-, hals- en schoudergewrichten, waardoor functieherstel optreedt.

Leefstijlaanpassingen:
Advies over werk-, slaap-, hobby- en sportgewoonten om klachten te verminderen. Wij kunnen ook werkplekadvies geven.

Dry Needling: 
Deze Dry Needling behandelmethode kan effectief zijn bij het verminderen van spierspanning en het bevorderen van genezing.

Diagnose en Behandelingstraject TOS

Diagnostiek van deze klacht omvat een grondig intakegesprek en een klinisch onderzoek, mogelijk aangevuld met echografie bij arteriële en veneuze TOS. 

De behandeling begint conservatief (niet operatief) met fysiotherapie als essentieel onderdeel. Een eventuele operatie wordt overwogen bij onvoldoende verlichting na deze fysiotherapiebehandeling, dit komt voornamelijk voor bij bij ATOS of VTOS.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Log direct in voor het maken van een online afspraak. Heeft u liever persoonlijk contact, neem dan telefonisch contact op. U kunt ook een e-mail sturen naar: receptie@fysiofit-utrecht.nl.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×