Heeft u last van gebrom, een piep of een ruis in het oor die vaak verandert qua volume en die constant of wisselend aanwezig is, dan behoort u waarschijnlijk tot de 10% van de Nederlanders die last heeft van Tinnitus?
Tinnitus, in de volksmond ook wel ‘oorsuizen’ genoemd, is een lastig te begrijpen aandoening die zo indringend kan zijn dat het uw hele leven kan beïnvloeden.
Soorten tinnitus
Deze aandoening is in te delen in twee categorieën, de ‘objectieve’ en de ‘subjectieve’ vorm.
De objectieve vorm:
Hierbij is het geluid niet alleen voor de aan tinnitus lijdende persoon te horen, maar ook voor een buitenstaander (bijvoorbeeld door een KNO-arts). Er is dan sprake van een geluid met een aanwijsbare geluidsbron in het lichaam. Objectieve tinnitus is eventueel met een medische ingreep te behandelen.
De subjectieve vorm:
Dit is de meest voorkomende vorm, hierbij hoort de aan tinnitus lijdende persoon een geluid en een buitenstaander niet.

Hoe ontstaat (subjectieve) Tinnitus
Ondanks dat tinnitus in veel opzichten nog een onbegrepen fenomeen is zijn er waarschijnlijk toch een aantal oorzaken die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van oorsuizen, een ruis, een brom of een piep.
Gehoorbeschadiging of gehoorverlies
De meest voorkomende oorzaak is een beschadiging van het gehoororgaan. Een hard geluid of bijvoorbeeld harde muziek tijdens een concert waardoor er (tijdelijk) een piep in het oor achterblijft. Als het gehoororgaan blijvend beschadigd raakt kan er een constant geluid gehoord worden zonder dat het geluid daadwerkelijk aanwezig is.
Overprikkeling van het zenuwstelsel
Overprikkeling van het (centraal) zenuwstelsel kan ook een oorzaak zijn voor het ontstaan van tinnitus. Bij deze zogenaamde ‘hyperreactie’ reageert ons lichaam heftiger dan nodig is. Hierdoor kan het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor ons gehoor ‘spontaan’ geluiden gaan waarnemen. Deze overprikkeling kan door verschillende factoren in stand gehouden worden zoals o.a. kaak- en nekklachten en angst en depressie.
Bijwerking van bepaalde medicijnen
Overige oorzaken
Bekend is dat vermoeidheid, stress en het gebruik van stimulerende middelen zoals cafeïne een negatieve uitwerking op tinnitus kunnen hebben. Ook zijn er diverse lichamelijke klachten die de kans op tinnitus vergroten, het gaat hier onder andere om klachten in het hals-, hoofd- en kaakgebied. Tevens is er een relatief grote groep patiënten waarbij de oorzaak van tinnitus onduidelijk is.
Kaakfysiotherapie bij tinnitus
Een behandeling door een orofaciaal fysiotherapeut oftewel kaakfysiotherapeut zal onder andere uit de onderstaande zaken bestaan:
- Algemene informatieverstrekking over uw type tinnitus
- Het verbeteren van mobiliteit van het kaakgewricht
- Het verbeteren van mobiliteit van de (nek)wervels
- Het verminderen / voorkomen van spierspanning in het hals-, hoofd- en kaakgebied
- Advies geven over lifestyle zoals bijvoorbeeld slapen etc.
- Het leren ontspannen waardoor u minder bewust van het geluid bent (acceptatie)
Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Log direct in voor het maken van een online afspraak. Heeft u liever persoonlijk contact, neem dan telefonisch contact op. U kunt ook een e-mail sturen naar: info@fysiofit-utrecht.nl.