Tips bij Draaiduizeligheid Paroxismale Positieduizeligheid (BPPD)

Tips bij draai-duizeligheid Paroxismale Positieduizeligheid (BPPD)

Tips bij Draaiduizeligheid: Paroxismale Positieduizeligheid (BPPD), is een veelvoorkomend probleem dat wordt gekenmerkt door plotselinge aanvallen van duizeligheid die optreden bij veranderingen in de positie van het hoofd. Deze duizeligheid wordt veroorzaakt door problemen in het vestibulaire systeem. Dit systeem is verantwoordelijk is voor het handhaven van het evenwicht en de ruimtelijke oriëntatie.

Bij BPPD raken de kristallen in het binnenoor, ook wel oorkristallen genoemd, los en verplaatsen ze zich naar de halfcirkelvormige kanalen. Wanneer het hoofd beweegt, bewegen deze kristallen mee en veroorzaken ze abnormale signalen naar de hersenen, wat leidt tot draaiduizeligheid of vertigo. De duizeligheid kan enkele seconden tot enkele minuten aanhouden en kan gepaard gaan met misselijkheid en evenwichtsproblemen.

Vestibulaire fysiotherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die gericht is op het behandelen van duizeligheid en evenwichtsproblemen, waaronder BPPD. Het omvat specifieke oefeningen en technieken die zijn ontworpen om het vestibulaire systeem te stimuleren en te trainen, waardoor de symptomen van duizeligheid verminderen en het evenwicht verbetert.

Thuis kunt u alvast de volgende tips volgen om de symptomen van draaiduizeligheid BPPD te verminderen:

  • Vermijd snelle hoofdbewegingen: Snelle bewegingen van het hoofd kunnen de symptomen verergeren. Probeer langzame en gecontroleerde bewegingen te maken, vooral bij het opstaan ​​uit bed of bij het draaien van het hoofd.
  • Houd uw hoofd rechtop tijdens het liggen: Gebruik extra kussens om uw hoofd iets omhoog te houden tijdens het slapen. Dit kan helpen om duizeligheid ’s ochtends te verminderen.
  • Gebruik ondersteuning bij het staan: Als u zich duizelig voelt bij het opstaan, kunt u een stoel of een muur gebruiken om stabiliteit te bieden totdat de duizeligheid afneemt.
  • Blijf actief: Hoewel duizeligheid beangstigend kan zijn, is het belangrijk om actief te blijven. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om het evenwicht te verbeteren en de symptomen van duizeligheid te verminderen.
  • Epley-manoeuvre: Dit is een specifieke oefening die gericht is op het herpositioneren van de losse oorkristallen. Let op: U mag deze manoeuvre alleen thuis uitvoeren na overleg met onze fysiotherapeut die gespecialiseerd is in vestibulaire therapie.

Het is echter raadzaam om een ​​afspraak te maken met een gespecialiseerde vestibulaire fysiotherapeut, zoals onze fysiotherapeute Malou Koster, voor een grondige evaluatie en gepersonaliseerde behandeling. Een fysiotherapeut kan u begeleiden bij specifieke oefeningen en technieken om de symptomen van BPPD effectief te verminderen en uw algehele evenwicht en mobiliteit te verbeteren.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×