Tips instellen werkplek door manueel therapeut Tim Räkers

Tips instellen werkplek: een goede werkhouding is essentieel om klachten aan hand, arm, nek, rug en schouders te voorkomen. Of je nu thuis werkt of op kantoor, het is van groot belang om je werkplek op de juiste manier in te richten. Onze fysiotherapeut Tim Räkers heeft waardevolle tips om ergonomische problemen te vermijden en zo productief en comfortabel mogelijk te werken.

Tips instellen werkplek 1: Kies een verstelbare stoel

Zorg ervoor dat je stoel verstelbaar is en de juiste ondersteuning biedt aan je rug en armen. Stel de hoogte van de stoel zo in dat je voeten plat op de grond kunnen staan en je bovenbenen horizontaal zijn. De armleuningen moeten je armen ondersteunen zonder dat je schouders opgetrokken zijn.

Tips instellen werkplek 2: Optimaliseer de hoogte van je bureau

Stel je bureau in op de hoogte waarbij je ellebogen in een hoek van 90 graden gebogen zijn wanneer je aan het typen bent. Dit bevordert een ontspannen houding en voorkomt spanning in je nek en schouders.

Tip 3: Zorg voor een ergonomisch toetsenbord en muis

Investeer in een ergonomisch toetsenbord en muis om polsklachten te verminderen. Plaats het toetsenbord op dezelfde hoogte als je ellebogen en zorg ervoor dat je handen in een neutrale positie blijven tijdens het typen en ‘muizen’.

Tip 4: Beeldscherm op ooghoogte

Plaats je beeldscherm recht voor je op ooghoogte, ongeveer op een armlengte afstand. Hierdoor voorkom je overmatige buiging van je nek en verminder je de belasting van je ogen.

Tip 5: Regelmatige pauzes en beweging

Sta regelmatig op en neem korte pauzes (micropauzes of ontspanpauzes) om je lichaam te strekken en te bewegen. Dit helpt om de doorbloeding te stimuleren en stijfheid te verminderen.

Tip 6: Creëer een georganiseerde werkplek

Zorg voor een opgeruimde werkplek om onnodige belasting te voorkomen. Plaats veelgebruikte items binnen handbereik om onnodig draaien en buigen te vermijden.

Tip 7: Monitor je houding

Let bewust op je houding tijdens het werken. Schrijf de volgende kreten op een post-it en plak deze op je beeldscherm: ‘rechtop zitten,’ ‘schouders ontspannen,’ en ‘kin ingetrokken’ om jezelf eraan te herinneren de juiste houding aan te houden.

Concluderend: een goed ingestelde werkplek is van cruciaal belang om klachten en blessures te voorkomen. Met deze ’tips instellen werkplek’ van onze fysiotherapeut Tim kun je jouw werkplek op de juiste manier inrichten en zo ergonomisch verantwoord werken.
Een gezonde werkhouding draagt niet alleen bij aan je welzijn, maar ook aan je productiviteit op lange termijn. Wilt je dat wij je professioneel begeleiden bij het instellen van jouw werkplek thuis of op de zaak neem dan gerust contact met ons op!

×