Triggervinger (Triggerfinger / Tenosynovitis stenosans / Springvinger / haperende, knappende of hokkende vinger)

Triggervinger (ook bekend als Triggerfinger, Tenosynovitis stenosans, Springvinger / haperende, knappende of hokkende vinger) is een aandoening waarbij de pezen van de vingers ontstoken raken, wat leidt tot moeilijkheden bij strekken en buigen van de vingers. Deze aandoening kan zeer belemmerend zijn, gelukkig biedt fysiotherapie effectieve behandelmethoden om de (pijn)klachten te verminderen en het herstel te bevorderen.

Symptomen van Triggervinger

Typische symptomen van een triggervinger zijn onder meer pijn aan de handpalmzijde van de vinger, vooral aan het begin van de vinger en een hapering of schokkend gevoel tijdens het strekken van de vingers. Er kan ook een verdikking worden waargenomen. Soms komt de vinger helemaal ‘op slot’ te zitten. Tijdens het ‘geforceerd’ losmaken schiet de vinger dan weer los, deze beweging lijkt sterk op een vinger die de trekker van een vuurwapen overhaalt, vandaar de benaming ‘triggerfinger’. De symptomen kunnen geleidelijk toenemen naarmate de aandoening vordert. 

Triggervinger (Triggerfinger / Tenosynovitis stenosans / Springvinger / haperende, knappende of hokkende vinger). behandeling bij Fysio-Fit Utrecht.
Triggervinger (Triggerfinger / Tenosynovitis stenosans / Springvinger / haperende, knappende of hokkende vinger) behandeling bij Fysio-Fit Utrecht.

Oorzaken van Triggerfinger

Triggervinger kan ontstaan door overbelasting van de hand, langdurige druk op de pezen, of abnormaal gebruik van de hand, zoals bij tuinieren of computeren (KANS/CANS). Mensen met reuma, jicht of diabetes hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een triggervinger. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen en treft vooral mensen tussen de 40 en 70 jaar.

Behandelingen voor Springvinger / Hokkende vinger

Fysiotherapie biedt verschillende effectieve behandelingen voor triggervinger:

 • Shockwave therapie (ESWT)
  Deze behandelvorm waarbij  gebruik wordt gemaakt van ‘schokgolven’ is voor de behandeling van een Triggerfinger net zo effectief als bijvoorbeeld het injecteren van corticosteroïden in de pees (een gebruikelijke behandeling bij deze aandoening).
 • Oefentherapie
  Gerichte oefeningen kunnen de irritatie van de pezen verminderen en de flexibiliteit en kracht van de hand verbeteren, waardoor de vinger soepeler kan bewegen.
 • Medical Taping / Spalken
  Het aanbrengen van tape of een spalk kan de vinger stabiliseren en rust geven. Hierdoor kunnende pezen herstellen zonder overmatige belasting.
 • Manuele therapie
  Manuele therapie, zoals mobilisatietechnieken, kan worden toegepast om de vingers onbelast te laten bewegen, waardoor de buigpezen soepel blijven en de bewegingsvrijheid verbetert.

Tips bij Tenosynovitis stenosans (haperende, knappende of hokkende vinger)

De volgende tips kunnen helpen bij het beheersen van een triggervinger:

 • Vermijd activiteiten die overbelasting van de hand veroorzaken.
 • Gebruik een spalk om de vinger te stabiliseren tijdens herstel.
 • Overweeg ontstekingsremmers of corticosteroïdeninjecties voor pijnverlichting en ontstekingsremming (voorgeschreven door een arts).
 • Raadpleeg tijdig een specialist (zoals een fysiotherapeut) voor een nauwkeurige diagnose en gepersonaliseerd behandelplan.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×