Vestibulaire Revalidatie / revalidatie bij duizeligheidsklachten

Vestibulaire revalidatie, ook bekend als revalidatie bij duizeligheidsklachten, is een gespecialiseerde vorm van oefentherapie die gericht is op het verminderen van evenwichtsproblemen en duizeligheid. Deze revalidatie wordt over het algemeen uitgevoerd door een orofaciaal fysiotherapeut (kaakfysiotherapeut). Deze revalidatie biedt aanzienlijke verbetering van de symptomen door specifieke oefeningen die de hersenen trainen om zich aan te passen aan vestibulaire dysfunctie.

Let op: raadpleeg bij plotseling ontstane heftige duizeligheid altijd eerst de huisarts!

Wat is Vestibulaire Revalidatie?

Onze fysiotherapeut past bij vestibulaire revalidatie verschillende technieken toe om duizeligheidsklachten te verminderen en het evenwicht te verbeteren.
Dit omvat onder andere:

 • Gewenningsoefeningen (Cawthorne and Cooksey oefeningen): Deze oefeningen bestaan onder andere uit oog-, hoofd en rompbewegingen. Door herhaalde blootstelling aan specifieke bewegingen worden duizeligheidssymptomen verminderd.
 • Blik Stabiliteitsoefeningen: Deze oefeningen helpen bij het verbeteren van de focus van de ogen tijdens hoofdbewegingen.
 • Balanstraining: Het trainen van balans en stabiliteit tijdens dagelijkse activiteiten is essentieel voor het verbeteren van het evenwicht. Bij deze balanstrainingen wordt er, om het dagelijks leven zoveel mogelijk na te bootsen, met ‘dubbeltaken’ gewerkt .
 • Visuele training: Deze training helpt bij het verbeteren van de samenwerking tussen de ogen en evenwichtsorganen.
Vestibulaire revalidatie / revalidatie bij duizeligheidsklachten Fysio-Fit Utrecht
Vestibulaire revalidatie / revalidatie bij duizeligheidsklachten Fysio-Fit Utrecht.

Oorzaken van Duizeligheidsklachten

Duizeligheidsklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Plotse positieverandering van het hoofd: Bewegingen zoals vooroverbuigen of achterom kijken kunnen duizeligheid veroorzaken.
 • Evenwichtsorgaan dysfunctie: Verminderde werking van het evenwichtsorgaan door factoren zoals ontsteking of trauma (zoals na een ongeluk of val).
 • Draaiduizeligheid (BPPD): Kortdurende, aanvalsgewijze duizeligheid bij specifieke hoofdbewegingen.
 • Vestibulaire Migraine: Duizeligheid als gevolg van migraineaanvallen.
 • Inefficiente ademhaling: Ademhalingsproblemen die duizeligheid kunnen veroorzaken.
 • Bloeddrukschommelingen: Orthostatische hypotensie kan leiden tot duizeligheid bij veranderingen in houding.
 • Ziekte van Ménière: Een aandoening van het binnenoor die duizeligheid en gehoorverlies veroorzaakt.

Voor wie Vestibulaire Revalidatie?

Vestibulaire revalidatie is geschikt voor patiënten met unilaterale of bilaterale perifere vestibulaire dysfunctie (het niet juist werken van één of twee van de gewichtsorganen). Deze behandeling is ook effectief voor mensen met restklachten na aandoeningen zoals neuritis vestibularis (acuut optredende, heftige draaiduizeligheid), PPPD (Persisterende Positionele Perceptie Duizeligheid = het aanhoudende gevoel van duizeligheid dat beïnvloed wordt door de lichaamshouding en -bewegingen) en de ziekte van Ménière (aanvallen van (draai)duizeligheid met klachten van het gehoor zoals gehoorverlies oorsuizen en/of een vol gevoel in het oor).

Waarom Vestibulaire Revalidatie?

Uit onderzoek blijkt dat vestibulaire revalidatie duizeligheidsklachten en balansproblemen met 60% tot 70% vermindert (en ook gevoelens van angst en somberheid reduceert). Vestibulaire revalidatie vereist echter consistentie en kan tot 3 tot 6 maanden worden voortgezet voor optimale resultaten.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×