Voorste kruisbandreconstructie (knieoperatie)

Voorste kruisband - kniebandreconstructie revalidatie Utrecht
Heeft u klachten aan uw knie / voorste knieband (vanwege een kruisband reconstructie operatie) neem dan contact op met de revalidatie specialist in onze praktijk in Utrecht Centrum.

Per jaar loopt 3% tot 15% van de Nederlandse sporters een voorste kruisbandletsel op!

De voorste kruisband is een van de belangrijkste banden in de knie. De kruisband verbindt het bovenbeen met het onderbeen en zorgt dat het onderbeen niet kan verschuiven. Een andere belangrijke functie van de band is het tegen gaan van draaiingen in de knie. Dit zorgt voor stabiliteit. Deze stabiliteit is hard nodig tijdens bijvoorbeeld springen, draaien en rennen.

De voorste kruisband kan scheuren tijdens een geforceerde draaibeweging of een overstrekking van de knie. Vaak is er een knappend gevoel en wordt de knie snel dik. Het belangrijkste symptoom van een voorste kruisband letsel is instabiliteit. Deze kan gevoeld worden tijdens sport maar ook tijdens normale dagelijkse activiteiten. Bij sporten als voetbal, rugby, handbal en skiën komt de blessure het meest voor.     

Operatie
Een voorste kruisband reconstructie word uitgevoerd door een orthopedisch chirurg. De gescheurde band wordt vervangen door een pees die uit de hamstring komt. Hierna begint de revalidatie onder begeleiding van een sportfysiotherapeut en duurt tussen de 9-12 maanden. 

×