Wat is een Runners knee?

Runners knee - Fysio-Fit Utrecht
Runners knee / Lopersknie

Een runners knee is een blessure die aan de buitenkant van je knie pijnklachten kan geven, vooral tijdens het hardlopen. Dit wordt veroorzaakt door een overbelasting van de zogeheten ’tractus iliotibialis’ peesplaat. Deze pees loopt aan de zijkant van je bovenbeen tot net over de knie. Bij het buigen en strekken van de knie schuift deze pees over een uitstekend botpunt heen en weer. Dit is de plek waar de pees overbelast kan raken. Vandaar de medische term iliotibialis frictie syndroom.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor deze klacht: een verkeerde of te snelle opbouw van het hardloopschema, een verkeerde looptechniek of te weinig kracht in het hele been waardoor de knie te veel maar binnen valt.

Door lichamelijk onderzoek, hardloopanalyse en eventueel aanvullend onderzoek met echografie kunnen de diagnose en oorzaak worden vastgesteld.

Het is van belang dat niet alleen de pijn wordt behandeld, maar ook dat de oorzaken worden aangepakt, zodat de klacht niet steeds terugkeert. Het versterken van de juiste spieren en eventueel aanpassen van het looppatroon zijn dus belangrijke onderdelen van onze behandeling. Ook kan de therapeut adviseren bij je hardloopschema om zonder blessures je doel te bereiken.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×