Werkplekadvies / Ergonomische werkplekinstelling

Werkplekadvies, Werkplekcheck, Ergonomische werkplekinstelling.
In de moderne werkomgeving brengen werknemers steeds meer tijd door achter een bureau of beeldscherm. Het belang van een goede werkplekinstelling wordt daarom steeds groter. Een ergonomische werkplek kan bijdragen aan het voorkomen van klachten zoals RSI (Repetitive Strain Injury) of KANS (Klachten Arm, Nek en Schouder). In onze fysiotherapiepraktijk begrijpen wij het belang van een gezonde werkplek en adviseren we zowel bedrijven als particuliere patiënten thuis over een optimale werkplek instelling.

Ergonomie en werkplekcheck

Bij een ergonomische werkplek draait alles om de juiste afstemming van de werkplek op het lichaam. Door middel van een werkplekcheck analyseren wij als fysiotherapeut de huidige werkomgeving en identificeren wij mogelijke problemen. Door te kijken naar de positie van het beeldscherm, de hoogte van het bureau en de instellingen van de bureaustoel, kunnen wij aanbevelingen doen om de werkplek ergonomisch te optimaliseren.

Werkplekadvies / Werkplekcheck / Ergonomische werkplekinstelling door Fysio-Fit Utrecht.
Werkplekadvies / Werkplekcheck / Ergonomische werkplekinstelling door Fysio-Fit Utrecht.

Werkplekadvies: beeldscherm en houding

Het beeldscherm is een van de belangrijkste elementen van een werkplek. Plaats het beeldscherm op ooghoogte, zodat uw nek in een neutrale positie blijft. Het voorkomen van een te lage of te hoge kijkhoek kan helpen bij het verminderen van nek- en schouderklachten. Daarnaast is het belangrijk om op een armlengte afstand van het beeldscherm te zitten en ervoor te zorgen dat er geen hinderlijke reflecties zijn.

Werkplekadvies: Bureau, bureaustoel en zithouding

Een goede bureaustoel is essentieel voor een ergonomische werkplekinstelling. Kies voor een stoel met verstelbare hoogte, rugleuning en armsteunen. Zorg ervoor dat je rug goed wordt ondersteund en dat je knieën in een hoek van 90 graden gebogen zijn. Een actieve zithouding, waarbij je regelmatig van houding verandert en af en toe opstaat, kan bijdragen aan het voorkomen van rugklachten. Zorg ervoor dat uw werknemers over een goed bureau beschikken die in hoogte verstelbaar is.

Thuiswerken en polsklachten

Met de opkomst van thuiswerken is het nog belangrijker geworden om aandacht te besteden aan een ergonomische werkplek. Zorg er daarom ook voor dat u thuis over een goed bureau beschikt (bij voorkeur met verstelbare hoogte). Een ergonomisch toetsenbord en een muismat met polssteun kunnen ook bij u thuis helpen bij het voorkomen van polsklachten. Neem ook thuis regelmatig pauzes en voer stretchoefeningen uit om de spieren te ontlasten.
Als fysiotherapeut zijn wij gespecialiseerd in het adviseren van werknemers over een optimale werkplekinstelling (werkplekadvies). Door het toepassen van ergonomische principes en het bevorderen van beweging op de werkplek, kunnen we samen RSI en KANS-gerelateerde klachten voorkomen.

Kortom, een goed ingerichte ergonomische werkplek is van groot belang voor zowel werknemers in een bedrijfsomgeving als bij particuliere patiënten thuis.

Lees ook de ‘Tips tegen klachten door het thuiswerken’ die worden gegeven door onze collega Laurens van Laarhoven in het tijdschrift Women’s Health.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×