Zweepslag

Plotselinge heftige pijn in uw kuit? Dit kan een zweepslag zijn.

Een zweepslag komt voornamelijk voor in de kuitspier (maar is ook mogelijk in het bovenbeen – Hamstring Zweepslag). Het is een scheur in uw kuitspier (musculus gastrocnemius) die acuut ontstaan is. Een andere benaming voor een zweepslag is ook wel een ‘Coup de Fouet’. 

Zweepslag behandeling fysiotherapie bij Fysio-Fit Utrecht
Behandeling van Zweepslag klachten bij Fysio-Fit Utrecht

Hoe kom ik eraan?

De ‘Zweepslag’ dankt zijn naam aan het ontstaansmoment van de blessure, het voelt alsof u wordt geraakt door een zweep tegen de achterkant van het been. Dit kan ook ervaren worden alsof u tegen uw onderbeen wordt geschopt. 

Vaak gebeurt dit tijdens een plotselinge en explosieve beweging zoals het inzetten van een sprint of een onverwachte sprong. Door de grote hoeveelheid kracht die op de spier komt te staan kan deze (deels) scheuren. 

Zweepslag klachten / Zweepslag symptomen

  • Een scherpe pijn in de kuitspier
  • Alsof u bent geraak door een zweep
  • Vaak niet in staat tot lopen
  • Pijn bij rekken en / of aanspannen van de kuit
  • Soms kleurt de kuit blauw en / of wordt dik

Zweepslag behandeling bij Fysio-Fit Utrecht

Door middel van een lichamelijk onderzoek en het maken van een echo kunnen we de locatie en de ernst van de zweepslag beoordelen.

In de eerste fase kan ervoor gekozen worden om de spier te ‘tapen‘ om voor ontlasting te zorgen. Ook koelen en het been hooghouden zijn adviezen voor de eerste paar dagen (tot 48 uur rust houden). Dit komt omdat in de eerste dagen de spiervezels weer aan elkaar moeten gaan hechten. 

Hierna kan gestart worden met het opbouwen van de belasting, onder andere met kracht- en rekoefeningen om het herstel te bevorderen. Wanneer dit goed gaat zal er worden uitgebouwd naar sport specifieke oefenvormen. 

Samen met u wordt er ook een plan gemaakt wanneer weer begonnen kan worden met sporten. Als alles voorspoedig verloopt kan de blessure met 6 tot 10 weken volledig hersteld zijn.

Wilt u een afspraak maken bij onze fysiotherapiepraktijk in Utrecht? Maak 24/7 online een afspraak. Spreekt u liever met een fysiotherapeut voordat u een afspraak maakt? Neem dan telefonisch contact op of mail naar: info@fysiofit-utrecht.nl

×